Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вътрешният министър ще издава специална наредба за личните частни гардове

15 юни 2016, 15:59 часа • 1364 прочитания

Министърът на вътрешните работи ще определя с наредба условията и реда за осъществяване на лична охрана на физическите лица. Това се реши с промени, приети днес, 15 юни, на второ четене на Закона за частната охранителна дейност.

В двумесечен срок от влизането в сила на закона вътрешният министър ще трябва да издаде тази наредба. Законът беше приет на първо четене през май.

Искаме да спрат безконтролните кортежи по улиците, каза депутатът от ГЕРБ Маноил Манев по време на дебатите. Искаме да спрат побоищата по улици и магистрали и след това някой да излиза и обяснява, че това са назначени на изпитателен срок хорица, които евентуално биха могли да станат лична охрана, каза Манев. Според него има нужда от спешно нормативно урегулиране на проблема, а ГЕРБ е "събрала куража" да възложи на МВР "да се изправят срещу частните кортежи" и хората с "частни армии".

Издаваната наредба от МВР ще бъде с неясно съдържание, заяви от своя страна народният представител от БСП Красимир Янков. Според него става дума за "популизъм и голи изявления".

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес