Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вътрешният министър потвърди за задържани за изборни нарушения: Сигналите са десетки

06 октомври 2023, 16:21 часа • 1289 прочитания

Има сигнали за купуване на гласове не само на откритата телефонна линия, а и оперативни такива. До момента сигналите са 147, като 82 от тях са по отношение на купуване на гласове, около 50 има за нарушения на изборното законодателство, също така има и за корпоративен вот.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. По думите му вече има образувани 10 досъдебни производства, като характерното в случая е, че по едно от тях - в област Ямбол се работи, в условията на бързо производство. Вътрешният министър съобщи, че има и задържани.

По отношение на случая с арестувания за купуване на гласове директор на Дирекция "Местни данъци и такси" в Несебър, Стоянов посочи, че материалите са докладвани от прокуратурата и предстои да бъде повдигнато обвинение. "Имаме информация, че са замесени и други лица, съответно и извършени и други, предимно корупционни, нарушения", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Още: "Разчитаме на вас": Денков с призив към гражданите да подават сигнали за изборни нарушения

Във връзка с корпоративния вот Стоянов отбеляза, че собственици на големи фирми и предприятия "просто съветват своите служители да гласуват за определена партия".

Министърът на вътрешните работи коментира и темата с по-бързото излизане на пробите на пияните и дрогираните шофьори.

"Със срокове трудно мога да се ангажирам. Но това, което в момента се движи, и то доста сериозно и приоритетно, е закупуването на шест броя апарата, които ще служат за изследването на наличие на наркотици в кръвта", обяви той, като уточни, че два от тези апарата ще бъдат закупени по гаранционния фонд, а останалите четири по фонда за безопасност на движението.

Още: Дори да си пил 1 бира и да караш: МВР министърът иска наказания

Стоянов отбеляза, че са назначени и нови служители, които предстои да бъдат обучени. Той заяви, че при пробите за алкохол няма забавяне, но при тези за наркотици то е действително сериозно, тъй като има експертизи, които се бавят по 6-8 месеца. Въпреки тромавата процедура по закупуването на тези шест апарата, вътрешният министър увери, че няма да минат години, защото това е приоритет.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Още: АКФ показа първенците по контролиран и купен вот в страната

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес