Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вързаха водата на възел

05 март 2013, 11:14 часа • 28493 прочитания

Физици от университета на Чикаго за първи път успяха в лабораторни условия да завържат водовъртеж на възел, пише megvselena.com. 

Те успели да направят това с помощта на миниатюрен винт, напомнящ перка, който бил създаден от 3D принтер. Учените Дъстин Клекнър и Уилям Ирвин заявили пред журналисти, че този процес малко напомня на завързването на връзки на обувки.

Изследователите потопили винта в резервоар с вода и му придали рязко ускорение, за да получат структура на възел. За да наблюдават образуването на възела, им помогнали малки мехурчета въздух, създавани с помощта на електричество. Учените стигнали до тази идея, докато гледали видео с делфини, играещи си с пръстени от въздушни мехури.

Те успели да фиксират резултата с помощта на лазерен скенер, работещ подобно на компютърен томограф. За да получат триизмерно изображение на завързващия се на възел водовъртеж, им бил необходим уред, способен да прави 76 000 кадъра в секунда.

Така физиците успели да видят как се образуват, движат и се разпадат възлите, образувани от движението на водата. Съществуването на подобни възли вече е доказано теоретично, но никой досега не е успявал да ги получи в лабораторни условия.

Изучаването на възлите има важно значение не само за хидродинамиката, но и например за изучаването на Слънцето. Наскоро учените установиха, че пренасянето на енергия от повърхността към короната на Слънцето може да се осъществява чрез специфични сплитащи се торнада.

Снимка: Dustin Kleckner and William T.M. Irvine

Вижте още интересни статии в megavselena.com

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес