Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд отказа да гледа дело за юридическа смяна на пола

10 март 2023, 17:40 часа • 2041 прочитания

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) се произнесе за първи път по искане за промяна на пола в акта за раждане на транссексуален след постановяване на тълкувателното решение от февруари, гласящо, че у нас няма такава възможност.

Гражданската колегия на ВКС вече прекрати възможностите транссексуалните хора в България да променят пола си по юридически път. Сега съдиите не допускат конкретното дело до касация, но дават да се разбере, че и да го нямаше тълкувателното решение, биха постъпили по същия начин, пише "Лекс".

Това определение е на състав с председател Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева. И Томов, и Драгнев, който е докладчик по делото, подписват с особено мнение тълкувателното решение.

Решението, стигнало до ВКС, но отхвърлено, е на Окръжния съд в Добрич. То е дошло след жалба, подадена от транссексуален, който е поискал да смени пола си през 2019 г. В аргументите на съда е посочено, че мъжът не е дал достатъчно доказателства за категорично и непоколебимо решение да смени пола си.

Установява се, че той години наред е бил на хормонална терапия, но такава, при която резултатите се губят, ако приемът на медикаменти бъде спрян.

"Обстоятелството, че молителят е провеждал 13 години хормонална терапия, без да се допита и да търси съдействие от специалист, е признак на незряло и безотговорно поведение към собственото тяло и психика. Половинчатата хормонална терапия, която не е променила телесно лицето в посока към желания биологичен пол, е индикация за колебливост в избора, липса на воля за постигане на сериозна трансформация и телесно потвърждаване на психичния пол", пише в решението на Окръжния съд в Добрич.

Тримата върховни съдии, отхвърлили жалбата, заявяват, че решението на съда в Добрич е в уинсон с тълкувателното на Гражданската колегия на ВКС. Освен това обаче те се съгласяват с отбелязаната от Окръжния съд "липса на непоколебимо решение за смяна на пола". Това напълно съвпада с практиката на върховния съд и преди тълкувателното решение.

ОЩЕ: БХК за отказа на съда за смяна на пола: Не е присъщо на една светска и правова държава

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес