Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки отпадането на епидемичната обстановка - и след 1 април ще се носят маски

27 март 2022, 09:23 часа • 6818 прочитания

Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка. Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали. Това каза пред БТВ председателят на комисията по здравеопазване в парламента - доц. Антон Тонев.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност. Директорите на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните, а болните ще продължават да се лекуват по досега установения ред, сподели още Тонев.

Actualno.com припомня, че от началото на епидемията от COVID-19 през 2020 година страната ни първоначално бeше в извънредно положение, което впоследствие беше заменено от извънредната епидемична обстановка, която беше многократно удължавана до този момент. Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван.

С предлаганите промени в закона Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще могат както досега лесно да въвеждат базови COVID правила, сред които дистанция, дезинфекция, проветряване, носене на маски, организиране на ваксинационни пунктове и кампании, защото ваксинираните разпространяват вируса по-малко, COVID сертификат при влизане в България, но не и забрана за пътуване до страната С отпадането на извънредната епидемична обстановка също така не се отменят изискванията за изолация и карантина в случай на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) или контакт с положителен за коронавирус.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес