Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки облаците, наблюдавахме частично слънчево затъмнение

20 март 2015, 13:13 часа • 11930 прочитания

Днес голяма част от света стана свидетел на първото пълно слънчево затъмнение от 1999 г. То можеше да бъде наблюдавано частично и в България. Ето какво се случи:

Стотици любители на астрономията се събраха в двора на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина.

Засенчването на слънчевия диск от Луната бе видимо само частично от територията на България и по-голямата част от Европа. Затова пък телескопи бяха изнесени в цялата страна на открити пространства и хиляди хора наблюдаваха единственото за годината слънчево затъмнение.

За София частичното затъмнение започна в 10:42 часа и продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза- в 11:49 часа и 5 секунди, близо 53% от слънчевия диск бе покрит от Луната. Това стана ясно от поясненията на учените, предаде БГНЕС.

В двора на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, за да наблюдават явлението преподавателите от обсерваторията, бяха извадили на двора два телескопа и специални учила, десетки софиянци дойдоха с лични защитни маски и фотоапарати.

Десетки ученици дойдоха, за да наблюдават частичното слънчево затъмнение в Ямбол, предаде Радио "Фокус". Наблюдението беше организирано от астрономическата обсерватория в Ямбол в двора на МГ „Атанас Радев”.

Слънчевото затъмнение в Ямбол започна в 10 часа и 48 минути. В 11,55 часа беше максималното закриване на слънчевия диск от Луната - 49 на сто, а краят на явлението настъпи в 13,02 часа. Независимо от преобладаващото облачно време, затъмнението все пак можеше да се види.

Десетки пловдивчани наблюдаваха частичното слънчево затъмнение, което започна в 10.41 часа, през телескоп разположен в двора на университета.

Съоръжението, на което имаше поставен специален филтър, който да предпазва очите, бе осигурено от Факултета по физика и инженерни технологии. Освен на студенти и преподавателите, слънчевото затъмнение предизвика любопитството и на много граждани, които дойдоха, за да проследят частичното закриване на слънчевия диск. Чрез по-голям телескоп и проекция върху лист хартия събралите се наблюдаваха красивото явление без риск за зрението си. На място имаше и хора, които гледаха със специални очила, запазени от последното пълно слънчево затъмнение, което се наблюдава в България през 1999 година.

Слънчевото затъмнение достигна максималната си фаза над Благоевград предиобяд. Това се случи точно в 11 часа 47 минути и 51 секунди.

Не се наблюдаваше сериозен интерес от страна на благоевградчани към уникалното астрономическо явление, не бе отчетена сериозна промяна в дневната светлина. Не липсваха и ентусиасти, които са подготвени предварително за наблюдението на това уникално астрономическо явление.

Пълната фаза на затъмнението е видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана, на около 260 км северно от Фарьорските острови. Максималната продължителност на пълната фаза, наблюдавана от там, беше 2 минути и 46,9 секунди.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес