Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки истерията у нас, дупките след снега са проблем, познат навсякъде по света

26 януари 2017, 11:00 часа • 4760 прочитания

Според експерти тази зима регистрира рекордно продължителни ниски температури, които не са виждани у нас от 30 години. Това студено време, в допълнение на силните снеговалежи, на които сме свидетели от няколко седмици, очаквано, създадоха много проблеми по поддръжката на пътищата.

На много места снегът и студът отвориха дупки, а в последните дни социалните мрежи преливат от снимки и сигнали за първостепенни и второстепенни пътища, в които са зейнали опасни кратери.

Надигна се огромна вълна от възмущение срещу местните власти и държавните институции за това, че са допуснали пътната мрежа да е в такова състояние. Регионалният министър Лиляна Павлова на няколко пъти трябваше да дава обяснения за ситуацията, а от опозицията нападнаха управляващите, че магистралите в България са само за лятно ползване.



Коментарите на мнозина за некомпетентно стопанисване на пътната мрежа и некачествено изпълнение на ремотни работи създадоха усещането за ексклузивност на ситуацията - поредната порция неуредици, характерни за българската социално-политическа действителност.



Фактите обаче говорят друго. България не преживява сама тежката зима. Цяла Европа и Америка също търпят последиците от големите количества сняг и ниските температури. И се оказва, че дори в най-развитите и богати страни, в които стандартите за качество се спазват неоспоримо, имат същите проблеми.

Дупките по пътищата, отворени след големите снегове и студове, са казус, с който от месец насам се налага да се справят страни като САЩ, Канада, Германия, Великобритания и др.

Прави впечатление обаче много по-умереният подход по въпроса. Като за начало, навсякъде проблемът бива разясняван в своето същество, за да е ясно, че дупките по пътищата се отварят по естествени метеорологични причини.

Всъщност, дупките от последните седмици се получават, когато водата проникне през асфалта и замръзне заради ниските температури. Тогава тя се разширява нагоре в посока на асфалтовия слой и заедно с тежестта на преминаващите автомобили образува пукнатини. Когато температурите се вдигнат и водата се изпари, долният слой става нестабилен и асфалтът пропада под напора на трафика.

"За да е възможно по-дълготрайно запълване на дупките, е нужно времето да е по-топло и сухо. Ако на пътя има вода или влага, материалите не сработват добре. Когато правим ремонти в мокро или дъждовно време, това са само временни кръпки", заявява Дарън Илай от Пътната поддръжка в Лоуър Мейнленд в Британска Колумбия. Ванкувър и цяла Канада от седмици са изправени пред проблеми с новопоявили се дупки.

Във Ванкувър регистрират все повече дупки по пътищата всяка зима. По официални данни на местните власти в града годишно се появяват около 32 000 дупки, а ремонтът на всяка от тях струва средно 13 долара.

В същата ситуация е и САЩ. Индиана, Вирджиния, Ню Йорк, Айдахо и Масачузетс са само част от щатите, където местните власти получават сигнали за влошено състояние на пътищата. Институциите призовават за търпение и разбиране, тъй като дупките като цяло е по-вероятно да се появат на по-стари пътища.

Преди седмица властите в Айдахо трябваше да затворят главен път, за да го ремонтират ударно.

Дейвид Муньос от пътната поддръжка в Ню Йорк заявява, че тази ситуация е нормална при тези зимни условия.

"Случва се за пета зима поред. След всеки снеговалеж виждаме увеличение на дупките по пътищата. Всяка зима сме подготвени", допълва той.

В Грийнсбъро, град с близо 270 000 души население, където Муньос е разпределен, всяка година се налага да ремонтират над 2500 дупки.



Положението в Европа не е по-различно.

Преди дни стана ясно, че се очаква в следващите месеци по британските пътища да се отворят "безпрецедентно висок брой" дупки. Британският еквивалент на Агенция пътна инфраструктура RAC съобщи, че между октомври и декември се наблюдава 24% ръст на дупките в сравнение със същия период на 2015 г. На Острова има подобно повишение за последната четвърт на годината за първи път от 2013 г.

Най-честите инциденти са счупени амортисьори, повредено окачване и изкривени джанти.

От RAC съобщават, че основната причина за дупките са падналите валежи и ниските температури между октомври и декември. Великобритания е по-слъбо засегната от снеговалежи в сревнение с останалата част от Европа, но проблемите с пътищата не са подминали страната.

Недоволните шофьори на Острова не се интересуват от обясненията на държавните институции за липсата на пари за поддръжка и превенция, и 20% от тях са готови да не чакат отговорните органи, а сами да запълват дупките на пътя.

Наскоро официални данни прогнозираха, че 2017 г. ще е "критична" по отношение на проблема с дупките, а запълването им в Англия и Уелс ще струва 14 млрд. паунда за 2 години. Стойността на ремонтите през 2012 г. е била 9,8 млрд. паунда, а през 2016 г - 11,8 млрд. паунда.

Британските власти са категорични, че пътищата в страната се компроментират по-бързо, отколкото могат да бъдат ремонтирани.

Една от най-богатите европейски държави с най-развита инфраструктура - Германия, тази зима също е изправена пред сериозния проблем с новообразувалите се дупки. Властите по места се сблъскват с растящото гражданско недоволство от ситуацията.

В Пинеберг 70% от пътищата в областта са в добро състояние, но 20% са проблематични, а 10% имат спешна нужда от ремонт. Пари обаче, твърдят местните власти, няма, тъй като по-голямата част от инвестициите отиват по 3 проекта - западния околовръстен път на града, обновяване на гарата и ремонт на училището.

В Розенхайм местните власти също заявяват, че са наясно, че инфраструктурата има нужда от ремонт, но той ще става постепенно.

В Дуйсбург, област Рур, за последните 3 месеца имат 1300 дупки.

Във Вестерщеде пък периодично изготвят доклад за нововъзникналите дупки, които постоянно биват наблюдавани и оценявани. Тези, за които се прецени, че са по-спешни, биват ремонтирани първи.



Проблемът с компроментираните пътища заради суровите метеорологични условия тази зима е познат навсякъде - от най-бедните до най-богатите западни държави. Властите навсякъде са категорични, че дупките са естествен резултат от зимните студове, който трудно може да бъде предотвратен. Става ясно, че "лунният пейзаж" по пътищата не е строго български феномен, а е стандартен проблем, с който се борят по цял свят.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес