Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Външно министерство: Няма пострадали българи при пожарите в Калифорния

11 октомври 2019, 13:20 часа • 1566 прочитания

Няма постъпили сигнали за пострадали или засегнати български граждани при горските пожари в щата Калифорния, САЩ, съобщиха от българското външно министерство.

Към момента най-големи пожари са регистрирани в окръг Ривърсайд в Южна Калифорния и южно от град Сан Франциско в Северна Калифорния. В окръг Ривърсайд са издадени заповеди за задължителна евакуация на населените места в близост до пожарите.

Местните власти са предприели мерки за предотвратяване на пожарите, както и превантивни действия срещу разпространяването им.

Около 600 000 домакинска в Северна Калифорния са на тъмно, след като Pacific Gas&Electric започна да изключва захранването, с цел да предотврати повторение на катастрофалните пожари от миналата година, при които загинаха 86 души. Цената на 48 часа прекъсване на електрозахранването може да достигне 2,6 милиарда долара. Прекъсванията на електрозахранването дават възможност на фирмите да проверяват линии с високо напрежение за повреди в момент, когато има условия за възникване на пожари - силни ветрове и суха растителност. Прочетете още за ситуацията в Калифорния в тази статия.

От министерството на външните работи препоръчват на българските граждани, които се намират в засегнатите райони, да изпълняват всички указания за задължителна или препоръчителна евакуация. В следствие на пожарите се очаква и влошаване на качеството на въздуха, пише БГНЕС.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес