Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Външни експерти ще наблюдават отвътре обществените поръчки. Ето кои са те

14 май 2024, 13:02 часа • 1146 прочитания

Външни експерти влизат заедно с комисията по избор на изпълнител за обществени поръчки и ще наблюдават стриктно както документите, така и цялостния процес отвътре. Те ще бъдат назначавани от министъра на финансите и ще получават възнаграждение от него за работата си. Това става ясно от промените в Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП), внесен от служебния министър-председател Димитър Главчев.

Предлага се и регламент за разширения контрол, който Агенцията за обществени поръчки (АОП) ще упражнява от 22 юли тази година. Всички останали промени ще влязат в сила веднага след обнародването им в Държавен вестник. Още: С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Измененията са обект за публични консултации в сайта strategy.bg, като обсъждането им приключва в началото на идната седмица. Правят се, за да се изпълнят целите на Националния план за възстановяване и устойчивост. Касаят контрола, осъществяван от наблюдатели, предварителния контрол за законосъобразност, както и въведения задължителен контрол, осъществяван от АОП. 

При избора на външен наблюдател министърът може да ползва настоящия списък експерти, притежаващи професионална компетентност спрямо различните предмети на обществени поръчки, които възложителите могат да използват при подготовката и провеждането на процедури. Може обаче и да поиска имена от съответната професионална организация. Още: ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Наблюдателите нямат право да участва в работата на комисията, нито да я консултират. Задачата им е съблюдават стриктно цялата процедура от край до край, включително и дали в хода й не възниква конфликт на интереси. После докладва пряко на министъра, но и на възложителя.

На задължителен контрол пред АОП минават всички поръчки със стойност над 5 млн. лв.

На предварителен контрол по законосъобразност от вътрешния одит на съответното ведомство подлежат поръчките за над 5 млн. лв. и тези, които са на стойност 10 или повече проценти от  последния бюджет на публичния възложител. Още: Зам.-кмет на София: Други общини готвят "дрийм тийм" от напуснали наши служители

Конкретно за наблюдателите - министърът на финансите ще определя експерти, които да наблюдават работата на комисиите при поръчки с особена сложност, засилен обществен интерес, свързани с критични инфраструктури и чиито стойности са над минималните прагове за възлагане чрез всички процедури, с изключение на публично състезание и пряко договаряне.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес