Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълна от възмущение от актьорите в Народния театър: Повече няма да мълчим! Театърът е над всичко! (ВИДЕО)

27 юли 2023, 14:07 часа • 8779 прочитания

Само за последните няколко дни различни актьори, които са от трупата на Народен театър "Иван Вазов" или редовно играят в постановки на театъра, изразиха категорично мнение в защита на директота Васил Василев и упрекнаха бунтуващите се техни колеги Камен Донев, Валери Йорданов, Рени Врангова, Албена Колева и режисьора Александър Морфов.

След публикациите на Ана Пападопулу, Владимир Карамазов и Дарин Ангелов, днес във Facebook се появиха още мненията на Биляна Петринска, Стефания Колева, Деян Ангелов, Жорета Николова и Бойка Велкова. Всички те изразяват категоричното мнение, че поведението на бунтуващите се актьори е в разрез с всички ценности на актьорската професия и се осланя на лични взаимоотношения. Те казват, че застават на страната на Васил Василев, не защото го харесват като човек, а защото одобряват начина, по който управлява театъра. Актьорите от трупата на Народния театър също така не приемат и това, че позицията им против Александър Морфов, Камен Донев и техните сподвижници автоматично ги прави "хранилки" и "подлоги".

Ето какво пише Биляна Петринска в своя Facebook профил: "Има хора и Хора.

Още: И Дарин Ангелов проговори за Народния театър: С пяна на уста и злоба в очите ме обиждаха

А има и закони,права и задължения.Има и договорни взаимоотношения. Има и МОРАЛ,за който някои толкова пледират.Но само пледират.Този двоен аршин вече почна да ми писва.Имам супер остро чувство за справедливост и не понасям вече упражненията на всички по словоохотливост.

Някои се взеха за Богове.

Аз такива в театъра не видях.

Когато нещо не ти харесва, напускаш.

Не своеволничиш,не се налагаш,не пищиш и не обиждаш,там където работиш и хората.с които работиш.

Никой от нас не унизи и не наклевети.Никой от групата не си позволи да прави това!!!!!"

Има хора и Хора. А има и закони, права и задължения. Има и договорни взаимоотношения. Има и МОРАЛ, за който някои...

Posted by Bilyana Petrinska on Tuesday, July 25, 2023

Още: Ана Пападопулу с драматични свидетелски разкрития за скандалите в Народния театър

Стефания Колева пише: "Уважавам таланта и успехите на Сашо Морфов, Рени Врангова, Камен Донев, Валери Йорданов, Албена Колева, но не приемам позицията им. Това обаче явно автоматично ме прави враг, предател или човек без морални и етични ценности. Винаги съм била човек на диалога, но за периода на „Случващото се“ нито веднъж хората, които така жарко клеймят и обиждат не намериха сили да проведат среща с трупата за която „милеят“. Позволиха си да изказват мнение от името на всички без разговор, спекулирайки и манипулирайки ситуацията. Предполагам има причина и вярвам, че ще стане ясна."

Като част от трупата на НТ „Иван Вазов“ и актьор гастролиращ в други театри като гост (това не ме обижда, защото СЪМ...

Posted by Стефания Колева on Wednesday, July 26, 2023

Мнението на Жорета Николова пък започва така: "Две-трети, а може би и повече, от трупата на Народния театър НЕ иска оставката на директора Васил Василев. И не защото той е съвършен, а защото върши работата, която изисква позицията му, без пристрастия и съобразено със закона. Въпреки че НТ е творческа институция, закони и правила в нея трябва да има. Използването на т.нар "занимаване с изкуство" като оправдание за всичко, е недопустимо. Каквото важи за мен, това трябва да важи и за този до мен. Когато не можеш да се вместиш в този морален кодекс, ти нарушаваш правата на общността, за което понасяш своята отговорност."

Две-трети, а може би и повече, от трупата на Народния театър НЕ иска оставката на директора Васил Василев. И не защото...

Posted by Joreta Nikolova on Wednesday, July 26, 2023

"Сашо, Рени, Валери, Камене, вие сте емоционални насилници. Вашите зависимости към пари, алкохол, тщеславие погазиха и унищожиха всичко, правено с толкова любов и отдаденост.

Изморих се от лъжите ви.

Срам ме е, че ви познавам.

Продължавам живота си без вас.

Имам за кого да живея!", това написа в официалната си Facebook страница Деян Ангелов, чийто брат Дарин също изказа своята позиция относно скандала с Васил Василев.

Сашо, Рени, Валери, Камене, вие сте емоционални насилници. Вашите зависимости към пари, алкохол, тщеславие погазиха и...

Posted by Деян Ангелов-Додо Официална страница on Wednesday, July 26, 2023

Още: Владо Карамазов: Камен Донев разчиства лични сметки с директора на Народния театър

Бойка Велкова казва: "Мълчахме защото имахме уважение към таланта. Мълчахме защото не искахме да даваме лош пример. Не обиждахме! Не нападахме! Само защитихме законно избрания директор на Народния театър господин Василев и му дадохме кредит на доверие. Иначе щеше да е неморално!!!! Всичко лишено от морал е обречено! В него злото покълва най - лесно!

“От осанна до разпни го”-човечеството го е преживяло много пъти, и още много пъти ще го преживява докато не се научим на любов, морал, емпатия и дълбоко разбиране, че всеки е на различно място по пътя.

И друг път съм споделяла, че театърът е отсъствие на омраза, той е диалог. Театърът лекува счупените ни души. Театърът събира заедно всички изкуства. Затова трябва да изберем безличността и да не инвестираме в егоизъм и омраза.

ТЕАТЪРЪТ Е НАД ВСИЧКО!"

Защо е трудно да постъпваме морално? Защото сме изпълнени с грехове и морални нарушения : живот без любов, фалшиво...

Posted by Boyka Velkova on Wednesday, July 26, 2023

Владимир Карамазов пък сподели откъс от телевизионно интервю на Камен Донев, в което той казва следното: "Решението, според мен, трябва да дойде от самия театър и затова се обръщам към колегите от Народния театър - Не се страхувайте! Казвайте всичко, което се е случило, защото са се случили много неща. Излезте и го кажете. Кажете истината!", което Карамазов коментира така: "Послушахме го".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес