Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въжетата на асансьора-убиец се износвали бързо, отговорността е размита

20 август 2014, 08:00 часа • 20741 прочитания

Фаталният асансьор в 12-етажен блок на „Цариградско шосе” 103, който уби човек и рани тежко втори, е бил закрепен с две въжета, вместо четири и тези въжета са се изнасяли твърде бързо по ролките. Това призна Янко Костов от „Витоша Лифт” – фирма, която се грижи за поддръжката на асансьора.

Костов призна, че въжетата в асаньора се изнасят много бързо и че е имало смяна преди една година. Той не можа да отговори защо след като това е установено, асансьорът е оставен така и не е направена смяна на ролки, за да не се изхабяват въжетата.

Оказа се, че за асансьора се грижат цели четири фирми, две от които са надзорни – частна и държавна. Това беше потвърдено от Костов и от Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), в сутрешния блок на Нова телевизия. Цанков все пак уточни, че дейностите са две – ремонт и поддръжка. В случая с „Цариградско шосе” 103 надзорната фирма е „НБ лифт-контрол”.

Асансьорът-убиец е на около 50 години. На него трябва да се прави проверка на 10 дни, а има и отделен годишен технически преглед. Оказа се, че наскоро са дадени 20 хил. лева от живущите на „Цариградско шосе” 103 за ремонт на асансьора.

Преминахме в двете крайности – през комунизма поддръжката беше изцяло държавна, сега вече има огромен наплив на частни фирми, каза Цанков.

Десет години си говорим, а никой не вижда, че царят е гол. От десет години един инспекторат в Министерството на икономиката и енергетика (ДАМТН) действа като мафия в сектора, категоричен е Илия Златанов, Българска асансьорна асоциация. Надзорните фирми, одобрени от тази агенция, са на стари номенклатурчици. Държавен надзор на асаньори има само в „напредналите” България и Румъния. А тези надзорни фирми нямат нито експертиза, нито техника, каза Златанов. Преди г-н Цанков, ДАМТН се управляваше от мафията, уточни Златанов. Ходил съм при много адвокати и знаете ли какво казват - каквото каже Държавният технически надзор, това ще бъде, добави той.

Не може една чистачка във вход да получава 60 лева за работата си, а един асансьорен техник – 40 лева. Икономическата ситуация предполага компромиси. Не може да има компромис с проверките, подчерта изрично Стефан Цанков. Нашето предложение е да се пише лиценз, име на съответният човек, който ремонтира и поддържа, добави той.

Знаете ли, че в България асансьорите не се фактурират? А има и по-страшна бомба от асансьорите - ескалаторите никой не ги надзирава, завърши Златанов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес