Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучков: Не съществува непосредствена заплаха за България

14 януари 2015, 22:11 часа • 12985 прочитания

Съществува риск от терористичен акт, но не и пряка заплаха за страната ни. Това потвърди министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след изслушването си във парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

След атентатите във Франция МВР е засилило охраната на ключови обекти в страната. Засилен е и контролът на граничните ни пунктове.

Една от основните мерки, които предприема МВР срещу евентуални терористични заплахи, е изваждането на повече униформени полицаи. Те вече патрулират на местата, където се събират много хора – аерогари, жп и автогари. Засилена е охраната и на критичната инфраструктура, информира БНТ.

Граничният контрол, особено с Турция, вече е засилен. Всички - без изключение, които преминават през българо-турската граница, независимо в каква посока пътуват, също се проверяват.

МВР ще се опита да се справи с миграционния поток със силите на гранична полиция и на полицейските дирекции, които са съседни на българо-турската граница. Направена е и организация за ремонтиране и изграждане на пътни артерии на границата и подходите към нея, обясни министърът.

Според председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов трябва да се търсят варианти за допълнително финансиране с европейски средства, с което да бъде купена по-нова техника за охрана на границата.

Следващата седмица по темата тероризъм в комисията ще бъде изслушан вицепремиерът Меглена Кунева.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес