Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС отстрани варненския прокурор, разследван за подкупи

15 август 2023, 12:10 часа • 1662 прочитания

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани от длъжност за четири месеца апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров

Прокурорската колегия остави без разглеждане искането на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов Чавдаров да бъде отстранен и като апелативен прокурор, защото Станков не заема тази длъжност от 11 август, съгласно решение на Прокурорската колегия на ВСС от 19 юли. За периода, в който е отстранен от длъжност, Станков ще получава възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

Подкуп или "спестявания"?

Припомняме, че в края на юли беше осъществена акция в офиса и дома на Чавдаров. Бяха открити 49 000 евро и 20 000 лева в служебната каса на апелативния прокурор.

Магистратът е обект на разследване заради множество сигнали за искане и получаване на подкуп, за да бъде повлияно в една или друга посока при решаването на съдебни дела. 

За намерените пари в служебната каса варненският апелативен прокурор заяви, че това били лични пари от спестявания. "Това не са пари от вчера и днес. Те са събирани с години. Във всяка една декларация аз съм декларирал налични средства", допълни той, като уточни, че в банка имал още пари.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес