Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС обяви: Борислав Сарафов е единственият кандидат за титулярен главен прокурор

10 октомври 2024, 09:39 часа • 1985 прочитания

Прокурорската колегия на ВСС издигна кандидатурата на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов за титуляр на поста обвинител номер едно. Предложението е на трима членове от колегията - минимумът, който се изисква. Става въпрос за Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.

Номинацията за нов главен прокурор стана чак на четвъртото за целта заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), проведено на 10 октомври. Към процедурата на изслушвания и окончателен избор на титуляр на поста ще се пристъпи на 16 януари 2025 г.

На първите три заседания на Пленума на ВСС имаше нула предложения за нов обвинител номер едно: Трети провал: Остана само едно заседание за номинации за главен прокурор.

Право на номинации имат минимум трима членове на Прокурорската колегия, както и правосъдният министър. След промените в Закона за съдебната власт главен прокурор се избира с 13 гласа вместо със 17 в 25-членния Висш съдебен съвет.

ВСС отстрани Иван Гешев през 2023 г. заради уронване на престижа на съдебната власт след думите му за "разчистване" на "политическия боклук". Оттогава изпълняващ функциите е Борислав Сарафов, който преди това беше заместник на Гешев. Публично двамата влязоха в остър конфликт в дните преди освобождаването на Иван Гешев, когато той сам обяви, че е блъфирал пред колегите си, че ще хвърли оставка, но всъщност я скъса на зрелищна пресконференция. Припомняме, че и Иван Гешев беше единствен кандидат за главен прокурор, когато беше избран.

Още: "Той е, неговото име е...": Кой ще е кандидат за главен прокурор?

Снимка: Борислав Сарафов, БГНЕС

Мотивите за номинацията

Тримата членове на Прокурорската колегия, номинирали Сарафов, се мотивираха с биографията му, в която личали много успехи, награди в България и чужбина, семинари и обучения.

По-специално - професионалната му биография била свързана с "успешна работа по редица наказателни дела", получавал огромни награди както в България, така и в чужбина – например от директора на ФБР Робърт Милър. Награден бил и от ВСС с грамота за благодарност за високи професионални качества. Завършил и много курсове – например за укрепване на прокуратурата срещу организираната престъпност.

Поради осъществените му международни контакти и работа с международни институции бил подходящ кандидат, аргументираха се тримата членове на Прокурорската колегия. "Предвид посочените участия в международни обучения, семинари и проекти, както и получените отличия във връзка с тях, считаме, че г-н Сарафов има качествата да е главен прокурор", гласи становището.

Сарафов блестял с организационни способности – можел да анализира отлично състоянието и нуждите на органа, който ръководи. "Многократно е доказал, че може да работи така, че успешно да ръководи екип, да създаде колегиален микроклимат", казват номиниралите го. В съответствие с чл. 6 от правилата за избор за председател на ВКС, ВАС и главен прокурор тримата членове обявиха, че нямат други връзки с кандидата освен отношенията на професионално ниво.

Снимка: БГНЕС

Още: Сарафов прескача ЦИК: Депутатският имунитет не пазел Джейхан Ибрямов (СНИМКИ)

Биография

Сарафов е прокурор в Окръжна прокуратура - София, след което, в периода 2006-2007 г., е прокурор във Върховна административна прокуратура, отдел "Съдебен". В периода 2007-2009 г. е командирован като прокурор в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във Върховна касационна прокуратура. После две години заема длъжността заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - София. През 2010-2011 г. е бил командирован във ВКП. През 2013-2017 г. е заместник на главния прокурор. От 2017 и към настоящия момент е директор на Националната следствена служба (НСлС). От 15 декември 2022 г. встъпва в длъжност за втори мандат. През 2023 г. беше избран за и.д. главен прокурор.

Още: Сарафов се възхити от МВР и ДАНС за изборите и отказа да коментира списъците с прякори на купувачи (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

ВСС с изтекъл мандат ще избира двама от тримата големи

Имаше доста политически реакции, главно от ПП-ДБ, че не трябва ВСС с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор и нови ръководители на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Коалицията дори внесе такова законодателно предложение.

Стана ясно също така, че след избора на обвинител номер едно ВСС ще избере и председател на ВАС. Мандатът на Георги Чолаков изтича скоро и до март месец ще има временен ръководител: ВСС предлага новият председател на ВАС бъде избран през март догодина.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес