Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички шимпанзета в САЩ стават защитен вид

12 юни 2013, 12:35 часа • 20177 прочитания

Американската агенция по рибарство и диви животни /USFWS/ предложи във вторник защитата на шимпанзетата, живеещи в дивата среда, да обхване и тези, които живеят в плен. Така и маймуните в цирка минават под закрилата на закона за застрашените видове, предаде БГНЕС.

Шимпанзетата, живеещи в дивата природа, отдавна са признати като вид, застрашен от изчезване, но този закон /Endangered Species Act/ не се прилага за животни в плен в Съединените щати. Тази правна рамка улесняваше досега използването на отглежданите от хората шимпанзета като домашни животни, за участия в циркови представления или за медицински изследвания.

Това предложение би трябвало да има положително влияние върху оцеляването и на дивите животни, се казва в изявление на агенцията, която бе сезирана в тази посока още от 2010 г. от група организации за опазването на шимпанзетата. Сред тези организации е и иститутът Джейн Гудъл /Jane Goodall Institute/.

Решението на агенцията ще бъде подложено на обществено обсъждане 60 дни преди да влезе в сила.

Според правителството новият статут трябва значително да намали използването на отглеждани шимпанзета. Така за използването на шимпанзетата ще се изисква разрешение и ще се разглежда всеки случай индивидуално, за да се реши дали предложената дейност ще насърчава опазването на вида.

Популацията на шимпанзетата, живеещи на свобода, намаля с повече от 65% през последните 30 години в света. Причините са главно загуба на местообитания и бракониерство, подхранвано частично от използването на приматите в САЩ в циркови представления, като домашни любимци или за лабораторни експерименти.

Многобройни проучвания показват, че използването на шимпанзетата в медиите, например за участие в реклами, увеличава търсенето на маймуните като домашни любимци и намалява обществената подкрепа за тяхното опазване.

Скорошно проучване на американския Институт по медицина не открива нито една област от медицинските изследвания, в която използването на шимпанзетата да е от съществено значение.

Консултативен комитет към американския Национален институт за здравеопазване препоръчва да се пенсионират по-голямата част от 350-те шимпанзета, които в момента са в лабораториите, и да се прехвърлят в тяхната нормална среда.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес