Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки втори комплект коледни лампички е с дефект

17 декември 2020, 22:36 часа • 4411 прочитания

Всеки втори комплект коледни лампички на пазара крие риск за потребителите, пише DarikNews. Това показва проверката на експертите от агенцията за метрологичен надзор. От средата на ноември те проверяват за опасна празнична украса. Баща и 9-годишния му син остават в болница именно заради неизправни светлини. Преди ден късо съединение подпали коледната им елха, а оттам – и половината им апартамент.

„До момента са проверени над 200 електрически гирлянди. Над 100 продукта вече са спрени”, коментира пред NOVA Галя Бояджиева от Агенцията за метрологичен и технически надзор.

По-бдителни трябва да станат и самите потребители, смятат проверяващите. Водени от празничната еуфория и заслепени от коледните лампички, не трябва да забравяме съветите на експертите. Един от тях е да прочетем инструкциите на български език.

Съветите за това как да предотвратим евентуален инцидент у дома са прости. „Както човек не оставя печката и ютията да работят - моят съвет е и лампичките да се изключват през нощта”, призова собственикът на магазин за пиротехника Тодор Попов.

Проверките по магазините продължават до Коледа. При неизправни светлинни украси глобата за търговците, хванати в нарушение, е от 250 до 1 000 лв.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес