Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все повече българи използват дърва за отопляване през зимата

21 октомври 2019, 08:06 часа • 3254 прочитания

Битовото отопление с използване на дърва се увеличава както в абсолютна, така и в относителна стойност. Това става ясно от данни, представени в Националната инвентаризация на емисиите, публикувани от вестник "Монитор". Като процент от националното общо потребление на гориво за битово отопление се е увеличило от около 65% през 2000 г. до над 76% през 2016 г.

Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата - дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв.

Преобладаващото потребление на дърва като източник на гориво за битово отопление би могло отчасти да е отражение на традиция и обичаи, пише в Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, която трябва да изпълним до края на 2024 г. За онези граждани, чиито жизнен стандарт е нисък обаче дървата за огрев може да представляват „предпочитано гориво“: сравнително евтино за закупуване и потенциално безплатно, ако потребителите си го набавят самостоятелно от горите. Като цяло изглежда, че ниският стандарт на живот на хората - например при пенсионерите с ниски доходи, е причината, поради която потребителите използват дърва за отопление.

Голяма част от дървата за огрев, закупувани от домакинствата, се купува „на трупи“ т.е. хората събират и транспортират дървата за огрев сами. В този случай няма механизъм, който да гарантира, че дървата се съхраняват, за да изсъхнат преди употребата им през следващата година. Освен това, обичайна практика за повечето хора е да купуват дърва за огрев през есента, а не през летните месеци, което би дало известно време за изсъхване на дървото, преди да се използва като гориво.

Проф. Никола Калоянов припомня, че при използването на дърва има 50%-60% загуби, които излитат през комина. „Другото е, че след време ЕС ще забрани използването на дърва за огрев, като ще се разрешават само дървесни отпадъци като клони например, добити при очистването на горите”, поясни експертът.

Уредите с нисък клас на енергийна ефективност, като печки тип “духалка” консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно, а сметките излизат солени. Намаляването на стайната температура само с 1 градус смъква с 6 % месечната сметка за ток. През нощта отоплителните уреди е добре да работят на по-ниски градуси, но не трябва да се изключват, защото изстиването на помещенията и повторното им затопляне ще се отразят в месечната фактура. При първоначалното си включване климатикът тръгва с максимална мощност, като цели достигане за много кратко време на избраната температура, след което нормалната му работа се осъществява в поддържащ режим, пише още "Монитор".

При използването на радиатори е добре да се поставят т.нар. рефлектори зад отоплителните уреди, особено в случаите когато са монтирани на външна неизолирана стена. Те представляват тънък стиропор с алуминиево покритие и предотвратяват в известна степен енергийни загуби в жилището.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес