Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все по-силна гражданска подкрепа за поста на главния прокурор събира Бойко Атанасов

26 юли 2019, 21:57 часа • 15283 прочитания

Само за последните два дни в Гражданско движение "БОЕЦ" са получени над 1000 подписа на хартиен носител, а общо 7000 са подписите в интернет за издигането на гражданската кандидатура на следовател Бойко Атанасов за главен прокурор. Това каза днес в Пловдив председателят на движението Георги Георгиев, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Пред двайсетина присъстващи той и следовател Бойко Атанасов представиха инициативата и приоритетите на кандидата.

Георги Георгиев подчерта, че за първи път гражданското общество чрез свои организации издига единна кандидатура за този толкова важен пост в страната. Официалната гражданска номинация на следовател Бойко Атанасов е внесена преди седмица от БОЕЦ, заедно с представители на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", сдружение "За Зелен Младост", Гражданско движение "Ние, гражданите", „Гражданско обединение за демократични инициативи” - Монтана и ГС „Свети Георги Победоносец”- Сливен.

Още на другия ден Георгиев е получил четири призовки и обвинение, Бойко Атанасов е получил наказание и мъмрене, пострадали са и журналисти, които са отразили това, стана ясно от срещата. Уговорената за днес и потвърдена вчера среща на Георги Георгиев и Бойко Атанасов по повод инициативата с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, днес не се е състояла. "Министърът избяга", каза Георгиев. "Той може да не ни харесва, но и ние може да не го харесваме като министър. По закон обаче той може да внесе кандидатурата, дори и да не я одобрява. Нужен ни е като проводник", каза още Георгиев.

До понеделник, 29 юли, ще стане ясно дали състезанието за главен прокурор ще се води от единствения кандидат, издигнат от прокуратурата - заместник-главния прокурор Иван Гешев, или ще има и други. Макар че министър Кирилов вече заяви, че няма да предлага кандидат, от инициативата за единна гражданска кандидатура допускат, че в понеделник може да се появят още две-три имена. 

Пред присъстващите Бойко Атанасов представи приоритетите си - той вижда овладяване на корупцията чрез създаване на специализиран орган, в който обаче кадрите са подбрани и след тест за лоялност, което в момента не се прави. Вместо това в момента срастването на властите води до превръщането на прокуратурата в политическа полиция, което е опасно за правовата държава, в слугинска бригада за защита на олигархични интереси. В най-бедната и корумпирана страна осъдените за корупция са нула, вместо това действа схема за умишлено вкарване на негодни обвинения с умишлено компрометирани доказателства в съда, каза още той. "Присъдите се четат преди делата, а после плащаме в Страсбург", е мнението му.

В понеделник е последното заседание на ВСС, на което трябва да се представят кандидатурите за нов главен прокурор. "БОЕЦ" имат два варианта - първият е инициативата за единна гражданска кандидатура да успее, но по всичко личи, че министърът едва ли ще я предложи. Вторият вариант бе обяснен от Георгиев по следния начин: "Ако не ни чуват, ще ни видят". С една дума - след заседанието в понеделник ще се решава дали ще има протести и ако да - къде и кога. Това, с което можем да ги уплашим, е умението ни да се организираме - дойде подкрепа и от публиката. 

По повод твърдения на в. "24 часа", че Бойко Атанасов има в студентската си книжка тройка по наказателно право, той уточни, че тройката е по материално право, а по наказателно има петица. "Но не са обърнали другата страница да видят", каза още той. 

Снимка: Архив

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес