Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Врачанският митрополит поиска прошка за агентурно минало

18 януари 2012, 14:11 часа • 5084 прочитания

Ако някой нещо е засегнат като епархиот /жител/ на Врачанска епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен, заяви днес Врачанският митрополит Калиник пред журналисти в митрополитския параклис по повод официално оповестеното вчера негово агентурно минало.

Врачанският владика, който миналата година навърши 80 години, заяви още намерение да изкара земния си живот по монашеския обет, който е дал, както и да изпълни поетите обети при ръкополагането му като епископ, а след това и като митрополит. За никого не съм донасял нищо лошо, каза още врачанският митрополит. Той изрази единствено учудване, че е имал псевдоними като агент, и допълни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия Синод.

Дядо Калиник отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност.

"Имал съм свои виждания, свои разбирания, така както е казано в Библията - "всяка власт е от Бога", ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа", обясни той агентурното си минало.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес