Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВОЛЯ: Надяваме се партиите на статуквото да размислят и да ни подкрепят за 9% ДДС на книгите, учебниците и фитнесите

20 май 2020, 18:00 часа • 4647 прочитания

Депутатите от управляващата коалиция, БСП и ДПС не подкрепиха предложението за 9% ДДС на книги, учебници и учебни помагала в хартиено издание, както и на спортни зали, фитнес центрове и всички места, свързани с физически упражнения и спорт. Те бяха внесени от Боряна Георгиева и Полина Цанкова от ВОЛЯ. Предложенията бяха разгледани днес в две комисии в НС – за децата и спорта и в бюджетна. И в двете, останалите депутати гласуваха „въздържал се“.

„Очакваме парламентаристите от другите партии да размислят и да се вслушат в гласа на хората от тези браншове, които бяха силно засегнати от кризата през последните месеци. Очакваме подкрепа при гласуването на нашите предложения в зала в петък“, коментира Боряна Георгиева, зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

„Смятаме, че нашите предложения са аргументирани и ще повишат и духовната, и здравната култура на българите“, коментира Полина Цанкова, съвносител на предложенията и зам.-председател на комисията по външна политика. Според нея е крайно време България да намали данъка на книгите и учебниците, както е в повечето държави в ЕС, а в някои държави дори няма подобни ставки. „Време е и учебниците да станат по-достъпни. Това ще повлияе не само на бюджета на семействата, но и на качеството на образованието. Намаляването на ДДС за фитнесите и спортните зали пък ще се отрази положително на цената за ползване на тези услуги, което ще привлече повече хора да спортуват и да се грижат за здравето си“, посочи още Полина Цанкова.

 

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес