Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владислав Панев: Симбиозата ГЕРБ-ВМРО-ДПС е явна и опасна

18 септември 2020, 13:22 часа • 3831 прочитания

Язовир Цонево по принцип се ползва за задоволяване на нуждите на индустрията в Девня. При необходимост обаче водите му могат да се насочат и за снабдяване на Варна. И неговите нива обаче падат стремително. От 223 млн м3 полезен обем преди точно 2 години, до 100 милиона сега.

ВЕЦ Цонево е с мощност 1.2 мегавата и е собственост на Хайри Кулов и Айнур Гошкелов. Брат и съпруг са на бившият заместник министър на околната среда и депутат от ДПС Фатме Илияз. През септември 2018 МОСВ е дало разрешение за 11 млн м3 месечно за производство на електроенергия от ВЕЦа, при наполовина по-малко нужни за девненската индустрия. Производството на ток тогава достига 600 мегаватчаса на месец, разкрива съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев в социалната мрежа фейсбук.

Сега, в кризисен режим, министерството отпуска само 4 млн м3 за промишлено водоснабдяване и за производство на ток. Дано водата стигне и за бизнеса, и за хората.

Отново подчертавам, супер е водата преди да стигне до абонатите да се използва и за производство на ток. Две в едно. Лошото е, когато електроенергията стане приоритет, който създава потенциален проблем за хората. Така големите язовири престават да изпълняват ролята си на многогодишни изравнители. В тях през нормални години да се събира вода, която да служи на гражданите в няколко поредни сушави. Такива ще се случват по-често и заради затоплянето на климата. Когато мислиш краткосрочно, отпускаш повече вода за ВЕЦ, без да мислиш за години напред.

Стимулът е ясен, печаташ пари. С подписа на министъра. Затова симбиозата ГЕРБ-ВМРО-ДПС е толкова явна. И опасна", пише още той.

Пред Actualno.com Владислав Панев изтъкна като основен проблем липсата на дългосрочна стратегия и планиране по отношение на водоснабдяването. Той посочи, че през тази години това може и да не създаде проблем, но да го проектира за следващата.

Общинският съветник посочи още, че не знае дали язовир Цонево е бил проверяван, но такава проверка със сигурност е извършена на язовир Камчия, където нарушения не са установени, но това важи за текущ месец. Той изрази сериозни съмнение върху някои разрешителни, които са подписани от подсъдимия бивш екоминистър Нено Димов.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес