Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Топалов: Предстоят фалити на топлофикации

10 юни 2015, 11:12 часа • 6812 прочитания

Предстоят фалити на топлофикационни дружества. Това каза лидерът на миньорската федерация на КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов по време на общественото обсъждане за утвърждаване на пределни цени на топлинната енергия от 1 юли в Комисията по енергийно и водно регулиране, предаде „Фокус”.

По думите на Топалов новите цени за топлинната електроенергия ще доведат до изпадането в много тежка и трудна ситуация топлофикационните дружества, като според анализите някои от тях дори ще фалират.

„Ако трябва да посоча конкретни примери, според нас първите ще са „Топлофикация-Габрово“ и „Топлофикация Разград“, тъй като те са малки топлофикации и трудно могат да отговорят и да оперират на базата на това, което се изисква от тях и съгласно закона и ситуацията, в която се намираме. Аз не бих искал да упреквам Комисията за енергийно и водно регулиране, че тя е виновна за всичко, но като регулатор на тези цени се вижда, че като че ли липсва комуникацията с другите органи като Министерството на енергетиката и законодателните промени не са стиковани и това ще породи фалита на определени дружества“, коментира той.

„Ясно е, че жителите на Габрово и Разград не са виновни, че са се родили там, но те ще понесат всички несгоди от това, което се случва“, добави Топалов.

Според него трябва да има ясно разграничение, когато се обсъждат топлофикационните дружества и всички останали дружества. „Изпълнявайки социалната функция, която имат топлофикационните дружества, една част от тях са вързани с производството на въглища в страната ни и ние смятаме, че към местния добив, местните производители трябва да получат малко по-особено внимание и значение, тъй като това са български граждани, които работят в тези мини и допринасят за жизнения стандарт в страната ни. Затова не трябва да се гледат под еднакви принципи всички дружества, а да се обърне особено внимание на тези, които работят с местни въглища, тъй като това е от значение за икономиката на страната ни“, каза още Топалов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес