Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкарват старите столици в общ туристическите продукт с "патриотичен" закон

13 декември 2016, 07:30 часа • 1665 прочитания

Старите столици на България да бъдат интегрирани в туристически маршрути, предвижда нов закон, публикуван на страницата на Народното събрание.

В обхвата на регламента влизат Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, както и Царевец, Трапезица, както и Момина крепост и Видин.

Тези обекти и зони и сега са със защитен статут, новото е централизираното им управление и общия устройствен регламент, коментира в. "Сега". Надеждата на вносителите е така да се опазват по-добре и да се ръководят по-ефективно. Целево от бюджета ще се отпускат средства за развитието им, а с управлението им се натоварва Министерският съвет, както и министрите на културата, финансите, регионалното развитие и туризма. На кметовете също са възложени контролни функции. Проектът предвижда старините да могат да се предоставят безвъзмездно на концесия за 10 г. на общини или други ведомства. Отдаването ще става по предложение на Министерството на културата, а решението ще го взема правителството.

Зад проекта стоят подписите на депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Единствен от опозицията, в качеството на видинчанин, се е подписал Михаил Миков (БСП). Такъв закон е идея на ГЕРБ от 4-5 години, но не можеше да пробие заради несъгласуваност между министерски и депутатски канцеларии.

Вкарването му на финала на сегашния парламент прилича по-скоро на предизборно мероприятие и е в унисон с други прокарани или предложени "патриотични" проекти (за бурките, срещу високоговорителите на джамиите и т.н.).

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес