Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Визионери, не администратори: Започват директорските конкурси

14 декември 2023, 14:02 часа • 11200 прочитания

В следващите месеци поетапно стартират конкурсите за директори. С приоритет ще се проведат тези, в които училищата се управляват от 3 и повече години от временно изпълняващ длъжността ръководител. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Какъв трябва да е един директор?

ОЩЕ: Любопитна идея за директорските конкурси - да се излъчват онлайн

„Вярваме, че това са хора, които са навлезли в спецификата и ако имат желание да заемат за постоянно позицията, ще бъдат готови да отговорят на условията. След това поетапно ще продължим с навършилите години за пенсиониране с връчено предизвестие, а след това и с останалите“, обясни проф. Цоков. Предвижда се новите конкурси да бъдат аудио и видео заснемани, а в тях се засилват практическите задачи.

„Искаме да адаптираме конкурсите към изискванията на новото време. Директорът вече не трябва да бъде един успешен администратор, а истински образователен лидер, който не само да се адаптира към променящия се свят, но и да е иноватор и визионер“, каза министърът.

В следващите дни Министерството на образованието и науката свиква национална среща на всички Регионални управления на образованието за подготовка на директорските конкурси, стана ясно още от неговите думи.

ОЩЕ: Галин Цоков: Необходима е промяна в начина, по който се оценяват учениците

Дигитална раница

"Десет пъти са се увеличили посещенията в платформата "Дигитална раница" през последните два месеца", похвали се образователният министър. "Разбира се дигитализацията не може да даде отговори на всички въпроси и трябва да отчитаме традициите на българската образователна система", подчерта проф. Цоков. По думите му при всяка трансформация и реформа е много важно да се чува мнението на хората, които са част от системата.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес