Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Виртшафтсблат": 90 000 евро за вечеря с българския премиер?

15 март 2012, 17:19 часа • 12458 прочитания

В сряда бившият австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер се яви пред парламентарната анкетна комисия. Той трябваше да отговаря на въпроси във връзка с лобиста Петер Хохегер, който е бил нает от българското правителство от 2006 до 2008 година, пише австрийският „Виртшафтсблат”.

Хохегер е трябвало да подобри имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и да се дадат съвети за реформата на полицията. Бившият министър твърди, че не е получавал 100 000 евро, като участник в този „консултантски борд”. В същото време анкетната комисия разполага с три разписки, всяка за 30 000 евро, пише още вестникът .

Според Щрасер той не е провеждал директни разговори с представители на българското вътрешно министерство. В същото време той е имал вечеря в тесен кръг, на която е присъствал тогавашният премиер Сергей Станишев. Наскоро обаче Станишев отрече да познава Щрасер.

Бившият министър се появи мрачен и мълчалив пред анкетна комисия на австрийския парламент, предизвиквайки противоречия, пише и вестник "Ди пресе".

Според Щрасер лобистът Хохегер е получил през 2008 г. заповед от българското правителство да подобри образа на България в ЕС.

Той е използвал контактите си за това, както и Щрасер. Бившият австрийски министър отхвърли обвиненията на лидера на австрийските зелени Петер Пилц, че плащането е извършвано "не само за България".

Той заяви, че никога не е разговарял с политически лидери, само с мениджъри.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес