Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вим Вендерс в България: Късметлии сте, че папата ще ви посети

05 април 2019, 18:00 часа • 3372 прочитания

Папа Франциск е един от истинските лидери в съвременния свят. И затова озаглавих филма си „Човек на думата си“, защото мисля, че е така. Той живее, както се моли. Това каза световно известният режисьор Вим Вендерс, който е отново у нас, предаде репортер на БГНЕС.

Документалният филм на режисьора включва интервюта с духовния водач и кадри от негови пътувания, а премиерата му беше по време на фестивала в Кан. По време на филма папата отговаря на многобройни въпроси на хора с различна възраст и професия, обръщайки се директно и искрено към зрителите.

През май папа Франциск ще посети България. В отговор на въпрос днес Вим Вендерс каза, че знае, че папата ще идва. „Радвам се за вас, вие сте късметлии, защото той е невероятен мъж“, посочи той.

Днес по покана на българския комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, в София пристигна Вим Вендерс - едно от големите имена на европейското и световното кино.

Носителят на „Оскар“, германски режисьор, фотограф, писател и сценарист е в България, за да се включи заедно с комисар Габриел в две важни дискусии с българските граждани, посветени на европейските политики.

В ранния следобед двамата дискутираха въпросите за безопасността в интернет с ученици от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Вим Вендерс е посланик на кампанията #SaferInternet4EU на Европейската комисия.

„Мисля, че е важно за тези младите европейци да знаят какво да пренесат от миналото в дигиталната ера и какво имат нужда да запазят за бъдещето. Особено разликата между лъжите и истината“, каза той пред репортери.

Eврокомисарят Мария Габриел припомни, че кампанията продължава вече една година. „Стигнали сме до над 30 млн. европееца, над 15 500 училища в цяла Европа, но България в тази тема се очертава като една от най-активните и това може само да ни кара да се гордеем“, посочи тя.

От 18:00 ч. двамата ще посетят Дома на киното за специална прожекция на филма „Хотел за милион долара“. Непосредствено след прожекцията, в 20:15 ч еврокомисарят Мария Габриел и Вим Вендерс ще влязат в диалог с публиката в киносалона на тема „Европа създава: нови възможности за европейските творци“.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес