Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видеоиграчките за деца се сдобиха със стандарт

26 декември 2012, 12:44 часа • 6525 прочитания

Видеоиграчките за деца, които се задействат с джойстик или клавиатура, трябва да имат електрическо напрежение при екрана до 24V. Това е записано в стандарт за безопасността на електрическите играчки, съобщиха от Българския институт за стандартизация.

Ако напрежението е по-голямо устройството, вече не може да се класифицира като играчка, обясниха от института.
С прилагането на стандарта БДС EN 62115 „Електрически играчки. Безопасност" се изпълняват съществените изисквания, определени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките.

Електрическите играчки или техните опаковки трябва да бъдат маркирани с наименование, търговска марка или идентификационна марка на производителя, или на лицето, пускащо ги на пазара; модел или номер на типа.

В допълнение могат да бъдат приложими изискванията за маркиране от БДС EN 71-1 за безопасността на играчките. Има допълнителни изисквания за играчките със сменяеми батерии, с трансформатор или с двойно захранване, както и тези със сменяеми лампи.
Инструкции за играчките могат да бъдат върху отделен лист, върху опаковката или върху играчката. Те трябва да бъдат написани на официалния език на страната, в която играчката е продавана. Трябва да осигуряват подробна информация за почистване и поддържане, когато е необходимо.

Играчките трябва да бъдат доставяни с инструкции за сглобяване, когато са предназначени за сглобяване от дете. Ако играчката е предназначена за сглобяване от възрастен, това трябва да бъде посочено.

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес