Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великият Гетсби

16 май 2013, 15:23 часа • 16534 прочитания

Филмът е адаптация по едноименната новела на Франсис Скот Фицджералд, а романът му се превръща в едно от най-четените произведения през миналия век. Режисьор е Бъз Лърман, който създава касови хитове като “Ромео и Жулиета” и “Мулен Руж”. Той ни предлага неговата гледна точка за една история, която според мнозина олицетворява срива на американската мечта.

Действието се развива през 20-те години на миналия век и проследява времето и живота на Джей Гетсби и съседа му Ник Карауей. Гетсби е млад милионер със съмнително минало, а Ник е ветеран от Първата световна война и алкохолик. Богаташът е известен с пищните си партита, които приютяват стотици гости, но нито един от поканените не се е срещал някога лично с Гетсби. В сюжета се преплитат любов, омраза, изневяра, убийство, а разказвач от първо лице е прекият свидетел на всички събития - Ник Карауей.

Първоначално филмът е трябвало да се снима в Ню Йорк, където е поставена новелата, но след това Лърман решава това да стане в Сидни. Градът се смята за най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ само с малко по-малкия Мелбърн. XXVII летни олимпийски игри през 2000 г. значително допринасят за популяризирането му, като той е и дом на две от световните архитектурни ценности — Операта в Сидни и моста Харбър Бридж. Сега получава и честта да бъде снимачна площадка на една от най-влиятелните творби на миналия век.

Снимките започват на 5-ти септември 2011г. в студиото на Фокс Австралия, което отваря врати през 1998 г. и през годините се свързва с блокбъстъри като “Матрицата”, “Мулен Руж”, “Мисията невъзможна” и др. Интересен факт е, че за екстериор на имението на Гетсби се използва сградата на “Международния колеж по мениджмънт” в Сидни. Той е частно бизнес училище, което се помещава в сграда построена през 1885 г., предлагащо магистарски програми по Здравен мениджмънт, Бизнес, Спортен мениджмънт и Международен туризъм.

Готовата продукция е трябвало да се появи по кината през декември 2012 г., но на 6-ти август е обявено, че това се отлага за лятото на 2013г. Фиксираната по-късно дата на световната му премиера е 10-ти май 2013г. и всъщност е стартово заглавие на 66-я филмов фестивал в Кан. В продукцията участват звезди като Леонардо Ди Каприо и Тоби Магуайър. Бюджетът на филма е 105 млн. долара, като само в деня на премиерата му в САЩ приходите надвишават 50 млн. долара.

Премиерата на “Великият Гетсби” за България е насрочена за 17-ти май 2013 г.

Автор: Петър Бонев

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес