Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велчев: Няма да се месим в спора на Цветанов със съдиите

02 февруари 2012, 16:50 часа • 3234 прочитания

Прокуратурата няма да се намесва по спора между вътрешния министър и Съюза на съдиите. Това даде да се разбере главният прокурор Борис Велчев при отговор на медийни въпроси, предаде АСН.

Преди седмица Съюзът призова обвинител номер едно да бъде направена проверка на думите на Цветан Цветанов, че съдия Мирослава Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите, е постановявала съдебни актове в полза на организираната престъпност.

Прокуратурата не проверява оценки и думи, а само факти. Ако МВР има данни за връзка на Мирослава Тодорова с организираната престъпност, ведомството трябва да ги предаде на прокуратурата, каза Велчев.

Цветан Цветанов отправи критиките си към съдия Тодорова в телевизионно интервю през януари, заявявайки, че със забавянето на мотивите за свое решение тя е станала причина соченият за "емблематична фигура за наркотрафика в Европа" Васил Маникатов да бъде пуснат на свобода, след като е излежал присъдата си по друго дело.

Велчев призна, че има проблем в комуникацията между прокурорите, които разследват свързани помежду си дела. Обвинител номер едно обясни, че от понеделник този проблем е бил разрешен със специална инструкция.

Има нещо, което съм длъжен да призная, е, че се оказа, че в прокуратурата няма ясна координация между отделни прокурори, които наблюдават различни дела между, които обаче има връзка. Аз издадох методически указания в понеделник, с които мисля, че решихме този въпрос. Действително при случая с Маникатов имаше една липса на координация между двама прокурори заради липсата на такава уредба между тях. Такава уредба беше създадена. Мисля, че повече няма да има такива случаи. Вие знаете, че е взета и мярка за неотклонение, заяви Борис Велчев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес