Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велчев: Медиите разкриват престъпления по високите етажи на властта, не прокуратурата

29 февруари 2016, 11:36 часа • 4378 прочитания

Не ми е удобно да попитам г-н Сотир Цацаров, но сигурно не е щастлив от бройката разкрити престъпления по високите етажи на властта. Те се разкриват най-вече от медиите, в ТВ студията, но останалите случаи са много редки.

Така председателят на Конституционния съд Борис Велчев се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров на конференция, посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон у нас.

Велчев, цитиран от БГНЕС, обяви още, че дори прокуратурата да разкрие престъпление, тя не може да се противопостави ефективно с действащия Наказателен кодекс.

„В някои свои части той е безнадеждно остарял. Декриминализацията на някои престъпления е изход, народът би реагирал недобре на това, но ние затова сме на тези постове, за да се вземат подобни решения”, обяви Велчев.

Той коментира и съдебната реформа с думите, че е изкушение да се говори за промени в съдебната система. „Напоследък за реформи говорят всички и колкото по-малко разбират, толкова по-шумно говорят за нея“, категоричен беше бившият главен прокурор.

Самият Цацаров също коментира разработките за корупция във висшите етажи на властта, като по думите му ГДБОБ няма нито една разработка по тази тема. „Най-високото ниво, до което се е стигнало е до председател на агенция“, обясни главният прокурор.

По думите му убеждението, че прокуратурата е една библиотека, където има папки, а главният прокурор ги натиска да не влязат в съда, е невярно. "Нека прокуратурата не се превръща в политически играч", каза Цацаров.

Той добави още, че европейският мониторингов доклад от Механизма за сътрудничество и проверка не е полезен за страната, защото дава оценки, които само подхранват политическите борби у нас. „На всички, които дават Румъния за пример, препоръчвам да прочетат доклада за тази страна за корупцията по средните и по-ниски етажи. Имам по-голямо доверие днес на тези, които правят наука в тази зала, отколкото на тези, които изготвят докладите в Брюксел по Механизма за проверка”, добави Цацаров.

Същевременно според председателят на ВКС Лозан Панов мониторингът на България продължава именно защото у нас няма напредък в наказателното производство. „Трябва да спрем да се самоунижаваме, време е да покажем на българското общество, както и в ЕС, че можем сами да се справим с проблемите“, категоричен беше той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес