Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васко Кръпката: Гюзелев сега свири рокендрол в райския оркестър

26 април 2013, 12:29 часа • 18317 прочитания

Петър Гюзелев е образец за рокендрол дисциплина, човек, който не се поддаде на изкушенията на други видове музика, приятел, призна пред БГНЕС Васил Георгиев - Васко Кръпката.

"Петър Гюзелев имаше нови песни, които за съжаление не успяха да видят бял свят, но се надявам, че сега ще бъдат повече пропагандирани и ще бъдат пускани по радиата, защото в крайна сметка за човек като Петър Гюзелев музиката е най-важното. Това са авторски песни за китарата, за любовта, за музиката, за рокендрола", разказа още той.

"От една страна се радвам, че Петър Гюзелев се отърва, защото последните години от живота му бяха известна мъка. Другото нещо, което ми дава надежда е, че той сега е в райския оркестър с Джими Хендрикс, Джанес Джоплин, Георги Минчев и други и там свирят рокендрол", добави той.

След тъжната вест за смъртта на Гюзелев стотици потребители на социалните мрежи споделиха песни на "Щурците" и снимки на Пеци. Десетки написаха на страницата на "Щурците" във Фесбук: "Сбогом, Пеци! Вечен си!".

Преди шест години музикантът беше диагностициран с тумор в мозъка. През ноември миналата година лекарите съобщиха на близките му, че му остават 4 месеца живот. Независимо от тежката диагноза, големият музикант продължаваше да работи, имаше подкрепата на приятелите си и на цялата музикантска общност.

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди "Щурците" е основател на групите "Сините звезди" и "Слънчевите братя". Той е автор на музиката и аранжимента на редица песни на "Щурците", сред които "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата", "Неизживените неща", "Светлият век", "Кой съм", "Кралят рок" и много други. През 1993 година започва самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група "Стари муцуни", в която са Петър Гюзелев-китара, Георги Минчев-певец, Георги Марков-барабанист от "Щурците", Иван Лечев-китарист от "ФСБ" , Ивайло Крайчовски-басист от "ФСБ". През 1994 година излиза албума на групата "Бира, секс и Рок енд рол" и става албум № 1 за България, а песни, като "Бира, секс и рок енд рол", "Мързелив бирен ден", "Блудният син", "Купонът тече", "Музикантска съдба" стават хитовете на "Стари муцуни". Музиката е на Петър Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев.

Гюзелев има много песни, които са носители на награди в БНР, една от която е "Когато си отива любовта" по текст на Волен Николаев. Той заедно с "Щурците" е сред най-обичаните в България музиканти от поколения.

Поклон пред паметта му.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес