Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Велев: Идва криза, празникът свърши

26 октомври 2022, 08:52 часа • 2679 прочитания

Идва криза, празникът свърши. Трябва да разпределим справедливо тежестта на тази криза. Това мнение изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на Нова телевизия.

„Тласкани от популизъм и жажда за народната любов раздухме разходите до невъзможност да ги покриваме. Чергата е много по-къса и ако продължаваме по същия начин ще счупим страната и ще я фалираме. Ще изтървем и прогнозните срокове за влизане в еврозоната, с което допълнително ще намалим инвестициите и ще влошим картината“, заяви той.

„Трябва разум и консенсус, че такова безумие с такъв дефицит, не може да бъде допуснат“, каза Лъчезар Богданов.

Икономистът Владимир Сиркаров заяви, че има пера, по които могат да се направят реформи с цел намаляване на сумите, които се раздават и с цел подобряване не ефективността, както и да се таргетират по-правилно.

„Затягането на коланите е много важно. Като гледам как се дават пари на калпак, хич не сме стегнали коланите“, добави Сиркаров.

Банкерът Петър Илиев заяви, че ако сега не затегнем коланите, по същото време следващата година, за да избегнем ликвидния риск, ще трябва да увеличаваме косвените данъци. „Това ще е неизбежно“, категоричен бе той.

„Идват предизвикателства и ние трябва да сме подготвени. Политическата обстановка е обтегната, но трябва да има и разум“, каза Сиркаров.

ОЩЕ: Финансовият министър: Ако продължим да надуваме заплати и пенсии, ще увеличим дълга

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес