Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Божков посочи кой е наредил "разграбването" на колекцията му (ВИДЕО)

27 октомври 2020, 16:17 часа • 19220 прочитания

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков посочи във видео в социалната мрежа Фейсбук кой е поръчителят на "разграбването" на археологическата му колекция.

"Унищожаването на световно културно-историческо наследство е престъпление. Гешев изпълнява поръчка на Пеевски. Иван Мирински е посредникът. България отново е губеща. Останалото - във филма", пише бизнесменът и споделя видео от "Свободна Европа".

Припомняме, че наскоро държавното обвинение обяви, че иззетата колекция на Васил Божков може да бъде национализирана. Към момента 6778 културни ценности вече не са в притежание на бизнесмена.

Васил Божков, който се укрива в Дубай, е подал заявление за регистрация на цялата си антична колекция още през 2010 г. Оттогава обаче нито един експерт не се е появил, за да огледа и опише предметите. Това твърди пред "Свободна Европа" уредникът на частния музей на Божков Ружа Попова. Според нея прокуратурата умишлено е завишила броя на намерените ценности като е описвала поотделно вещи от един род или една и съща, но счупена на части.

Изземванeто на колекцията на Божков от сградата на частния му музей на ул. "Московска" в столицата започна през януари, след като му бяха повигнати обвинения. Още тогава бизнесменът, който си направи профили в социалните мрежи, обяви, че се разграбва културно-историческо наследство. От прокуратурата отговориха, че антиките са съхранявани в противоречие с всякакви норми – в кашони, торбички и захвърлени в мазето.

Обиските продължиха повече от половин година. Преди няколко седмици говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че са открити 6778 предмета. Тя посочи, че само 212 от тях са регистрирани в Министерството на културата. Прокуратурата даде и заявка, че ще се опита да конфискува колекцията на Божков, а главният прокурор обясни, че стойността ѝ е около 1 млрд. евро.

"Не можеше да се пише "ритон", защото следователят или разследващият полицай казваше: "Аз не знам какво е ритон. Експертите ще кажат какво е ритон". Т.е. на експертите им се казваше, че те не са експерти, а ще дойдат, както се внушава на българската публика, експерти от чужбина. Те ще правят експертиза на тези предмети, ще ги нарекат с истинските им имена и в някакъв момент ще ги оценят", заяви Попова.

Прокуратурата наистина обяви, че на колекцията ще се прави международна експертиза. Кога и как ще се случи това, не е ясно. Междувременно преди няколко месеца Божков написа, че един от ритоните от колекцията му вече се е появил на международния пазар. От държавното обвинение не са коментирали конкретния казус, но твърдят, че всичко иззето от от ул. "Московска" се предава на Националния исторически музей, галерията и Министерството на културата.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес