Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Божков: Готов съм да се върна. Не се крия, европейската прокуратура ме намери и разпита

24 март 2022, 11:38 часа • 20865 прочитания

Готов съм да се върна в България веднага, когато имам физическата възможност за това. Заради административните спънки, които прави прокуратурата, аз не мога да напусна Дубай. Ако прокуратурата бъде така добра да махне червената бюлетина от Интерпол, аз ще се върна на следващия ден и ще застана пред съответните органи. Това заяви бизнесменът Васил Божков на онлайн пресконференция. 

Попитан как ще коментира ОПГ-то (организирана престъпна група), за което говори вътрешния министър Бойко Рашков, бизнесменът отговори, че не го разбира. "Ако бях ОПГ с Борисов, аз нямаше да съм в Дубай. Бизнесът ми щеше да съществува. Не може един човек, който е пострадал, да е ОПГ с Борисов. Видяхте колко закона бяха нарушени при атаката срещу мен", заяви той.

Той заяви, че от две години сигналите му стоят във всички институции и чака резултат.

Божков коментира и темата с липсващите 500 млн. лв., които според властите са загубени и не си отишли в хазната. По думите му е плащал всички данъци и има документи от НАП за това. "Няма съдебно решение, че компаниите му дължат данъци", уточни Божков и посочи, че това са такси, които са определяни от Държавната комисия по хазарта. "И ако е имало пропуснати такси, вината е именно на тези органи", каза Божков. ОЩЕ: Какво става след твърдението, че председателят на Комисията по хазарта ще получи ценни указания от Горанов?

Той заяви, че е готов да бъде разпитан - както онлайн, така и като се върне в България и посочи, че ще предостави всичко, с което разполага.

"Аз искам тази работа да се свърши добре", заяви той. И допълни, че европейската прокуратура го е потърсила и го е разпитала.

"Не са ме търсили въобще - нито в ВКП, нито от специализираната прокуратура, нито от градската прокуратура", посочи бизнесменът.

Как е предавал предполагаемите подкупи

Бизнесменът, който се укрива в Дубай, разкри и как е давал предполагаемите подкупи.

"Направете следствен експеримент. Могат ли да се съберат 500 000 или 1 млн. в едно палто, без да си личи?", заяви той и добави, че пиарката на Борисов - Севделина Арнаудова, е идвала всеки месец в неговия офис, за да взима суми, които са били необходими на ГЕРБ.

"Бойко се обаждаше и казваше: Севда ще дойде. Дай и толкова", добави той.

"Първо бях привикан от Бойко, който после ме прати при Влади (бел. ред. - Горанов) да ми обясни как и какво трябва да давам. Разговорът с Бойко беше в резиденцията в Бояна. След това ме прати при Менда Стоянова, а оттам отново при Горанов. Каза ми: "Ще оправим нещата, но трябва да помагаш". Влади ми обясни как ще стават нещата. "Трябва да вземеш Левски", забележете от кого го взех - от хора на Борисов и Пеевски и допълни, че в сигнала му е името и на Кирил Домусчиев и Валери Симеонов", разкри Божков.

20% от печалбите на бизнеса на Божков са отивали в Горанов, който е знаел точно колко е печалбата, твърди бизнесменът. "Плащах му в евро, защото сумите бяха големи и така беше по-лесно", обясни още Божков. На Арнаудова давал суми и в левове, и в евро, по думите му.

"Исканията в един момент станаха непоносими и неприемлива, тогава съсипаха бизнеса ми. Ако бях продал бизнеса си, те нямаше да могат да рекетират чужда голяма компания", заяви Божков и уточни, че е имало интерес от инвеститори за покупко-продажба.

Божков уточни, че не познава Кирил Петков, а Бойко Рашков не е виждал от 20 години. Той посочи още, че никой от българското правителство не го е търсил.

Как е напуснал страната?

Попитан как е напуснал страната и предупредил ли го е някой, Божков заяви, че това е станало с личния му самолет. Пътуването му е било предварително замислено. Той уточни още, че е има план да лети до Дубай, след което до Тайланд. "След три дни трябваше да се върна, но започна акцията срещу мен и останах в Дубай", обясни той.

За списъка "Магнитски"

По въпроса със списъка „Магнитски” Божков каза, че адвокатите му работят и мисли, че скоро ще бъде изваден оттам.

За политиката

Попитан подкрепя ли някоя политическа сила в момента Божков заяви, че още в началото е казал, че "това не са партиите на промяната, а на подмяната".

"Не виждам нищо да се е променило. Може да са високообразовани и да имат много знания, но трябва да имаш силна воля и да знаеш какво и как да направиш", посочи той. 

Припомняме, че разследваният за 19 престъпления бизнесмен твърди, че от 2017 г. до края на 2019 г. е предал на бившия министър на финансите Владислав Горанов и на бившия премиер Бойко Борисов 67 млн. лв., като това е ставало  през пи ар-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

По сигнала за изнудване преди седмица МВР задържа за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. Заради допуснати процесуални нарушения и липса на доказателства, прокуратурата отказа да им повдигне обвинение. Тримата атакуваха в Административен съд-София-град полицейското си задържане.

По темата с подкупите говори и Георги Попов, считан за дясната ръка на Божков. За разлика от Божков, Попов се върна в България, след като също беше избягал в Дубай и даде показания. В средата на февруари, 2022 г., КПКОНПИ поиска от съда да бъдат конфискувани активи на Попов на стойност 19 млн. лева.

ОЩЕ: Андрей Райчев за ареста на Борисов: Пробутват ни менте, вместо реално правосъдие

КПКОНПИ запорира имот на Васил Божков във Франция

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес