Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

25 април 2024, 16:09 часа • 880 прочитания

Окончателното решение на Върховния административен съд е, че решението за статута на арабския дисидент Абдулрахман Алхалиди се връща за ново разглеждане от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Тя бе отказала да му предостави статут на бежанец и хуманитарен статут.

На практика ВАС потвърждава становището на Административния съд в София-град от януари месец тази година. Той се произнесе, че отказът на ДАБ е незаконосъобразен. Връща ѝ преписката за ново разглеждане и тя трябва да се съобрази с дадените от съда указания. Още: Полицията за арабски дисидент: Той сам се удряше в стената, скъса дреха и я уви около врата си

Според първоинстанционния съд издаденият от ДАБ акт, въпреки че е отказ, е опорочен, защото не е била разгледана бежанската история на лицето, не е обсъдена и приложената по делото нова справка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) от 7 април 2022 г., в която пише, че той представлява заплаха за националната сигурност. Предходното й становище е, че не възразява срещу молбата му за убежище.

В хода на делото са установени несъответствия за Алхалиди – веднъж рождената му година е 1993, друг път 2003-та. Веднъж е гражданин на Сирия, друг път на Саудитска Арабия. Веднъж е несемеен, друг път – несемеен.

„Обжалваният акт е издаден, без да е изяснена действителната фактическа обстановка, а именно семейният статус на молителя и страната му по произход, а само формално и бланкетно е посочено, че не са налице предпоставки за предоставяне на международна закрила на жалбоподателя. Освен това не е обсъдена и представената справка от ДАНС с рег. № УП 20720/07.04.2022 г. издадена от Директор на специализирана Дирекция „М“ – ДАНС“, сочи АССГ.

Указанията на съда при новото произнасяне е да се обсъдят релевантните твърдения и представените от кандидата за убежище доказателства, за да се прецени дали има основателни опасения от преследване на чужденеца. Наново трябва да се прецени възможността за предоставяне на международна закрила.

Решението на АССГ е обжалвано от Държавната агенция за бежанците.

Върховните администрати обаче са категорични, че изрично изискване при произнасяне по молба за международна закрила е да бъдат преценявани всички относими факти, декларации или документи, свързани с личното положение на молителя, държавата му по произход и възможността му да се ползва от закрилата на друга държава, чието гражданство би могъл да придобие.

Наред в всички останали данни, при тази преценка следва да бъде взето предвид и писменото мотивирано становище на ДАНС.

Поради тези и други съображения ВАС решението на АССГ за правилно и го остави в сила.

Припомняме, че дисидентът от Саудитска Арабия Абдулрахман Алхалиди е в България от 2021 година в България и търси убежище, но в началото на февруари месец т. г. получи заповед за депортиране. Още: АФП: България е издала заповед за депортиране на саудитски дисидент

През 2011 г. той е активен по време на редки демонстрации в Източна Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство в страната, по време на Арабската пролет. Сътрудничи на кръгове, близки до журналиста Джамал Кашоги, зверски убит през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, както и на известния саудитски дисидент Омар Абдулазис, който понастоящем е бежанец в Канада.

Алхалиди бяга в Турция през 2013 г., след което стига пеша до България през 2021 г., когато паспортът му е изтекъл, търсейки закрила в Европейския съюз.

Българските власти заключиха през 2022 г., че Алхалиди не е доказал адекватно, че ще бъде преследван у дома, споделя български адвокат, който е работил по случая и е говорил при условие за анонимност.

Алхалиди се опитва да обжалва това решение, когато е уведомен за заповедта за депортиране.

Под управлението на престолонаследника принц и владетел Мохамед бин Салман, който стана първият по линия на трона през 2017 г., Саудитска Арабия стана свидетел на жестоко потискане на несъгласието, твърдят правозащитни групи и активисти.

Страховете на Алхалиди за безопасността му се засилват през миналата година, когато Хасан ал-Рабие - друг саудитски дисидент, беше екстрадиран от Мароко, където бе потърсил временно убежище.

С призив да се спре депортирането на Ал-Халиди излязоха множество организации, между които „Българският хелзингски комитет“, "Хюман Райтс Уоч", "Амнести Интернешънъл", Комисията за международни отношения на Сената на САЩ, специалният докладчик за защитниците на човешки права на ООН, генералният секретар на Световната организация против изтезанията и др.

На 7 март в София се проведе демонстрация в негова подкрепа.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес