Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС: ВСС правилно наказа Мирослава Тодорова

18 декември 2012, 18:47 часа • 10087 прочитания

Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че съдия Мирослава Тодорова трябва да бъде наказана с "намаляване на трудовото възнаграждение с 15 на сто за срок от две години", предаде БГНЕС.

Дисциплинарното наказание на Тодорова беше наложено на 19 януари тази година от ВСС. През август тричленен състав на ВАС отмени първото наказание на Мирослава Тодорова. През януари Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да намали заплатата на Тодорова с 15 % за две години заради констатации от доклада на Инспектората към съвета.

По-долната инстанция на ВАС посочи, че решението, с което беше наложено наказанието на Тодорова е незаконосъобразно. Тричленният състав на ВАС е убеден, че решението на ВСС противоречи и на целта на закона, защото налагането му няма да доведе до индивидуално и генерално превъзпитание и възпиране, тъй като не поради съзнанието и волята на магистрата е получен противоправния резултат. В мотивите си те сочеха, че когато един дисциплинарно наказан от ВСС не е изслушан, правото му на защита наистина е нарушено.

Петчленият съдебен състав с председател Надежда Джелепова и членове Светлана Йонкова, Дима Йорданова, Славка Найденова, Ангел Калинов реши, че не е налице нарушено право на защита. Те посочват в мотивите си, че "след като в проведеното срещу съдия Мирослава Тодорова дисциплинарно производство са изпълнени всички условия на сочената разпоредба, последната е била изслушана от дисциплинарния състав и е дала е своите възражения, поради което липсва основание да се счете оспореното решение за незаконосъобразно на това основание."

Петчленният състав на ВАС посочва и че незаконосъобразни са съображенията, че при постановяване на решението Висшият съдебен съвет е трябвало да проведе състезателно производство, за да изпълни задължението си по Закона за съдебната власт да определи наказанието съобразно поведението на магистрата, да прецени субективната страна на деянието като елемент от фактическия състав на дисциплинарното нарушение и др.

Те посочват, че В ЗСВ липсва процесуална норма относно присъствието дисциплинарно привлечения на заседанието на съвета и тази липса не води автоматично до незаконосъобразност на акта. Пред ВСС не се развива производство по състезателност между привлечения към отговорност и вносителя на предложението за дисциплинарно наказание.

Върховните съдии от петчленния състав приемат, че забавяне изготвянето на мотивите към присъдите и към съдебните решения по въззивните дела и изобщо по всички дела с месеци и години, извън процесуалните срокове, доколкото в конкретния случай са допуснати от Тодорова безусловно води до бездействие на магистрата и е причина за настъпване на противоправния резултат.

Те приемат, че Тодорова е извършила дисциплинарното нарушение на служебните задължения. То се състои в забавяне изготвяне на мотивите на общо 57 дела. Мотивите към присъдите на наказателни общ характер дела № 68/2004 и 2055/82005 г. не са изготвяни съответно три години и десет месеца и три години и и пет месеца при установен срок от един месец съгласно чл. 308, ал.2 НПК.

Редактор: Д. Симова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес