Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

08 май 2024, 12:30 часа • 2528 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански.

Решението

ВАС отмени решение на Административен съд – Благоевград, с което съдът потвърждава решение на Общинската избирателна комисия за обявените резултати от произведените на 29 октомври 2023 г. избори за общински съветници в общината.

Върховните съдии приемат, че делото е останало неизяснено от фактическа страна и това налага оспорения съдебен акт да бъде отменен, а делото- върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд. При новото разглеждане първоинстанционният съд трябва да спази указанията, дадени в решението на върховните магистрати. Това означава, че съдбата на изборите ще трябва да определи Административен съд - Благоевград, който е първоинстанционен.

Как се стигна до делото?

Делото бе образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истиността на протоколите на Общинска избирателна комисия - Сандански. Първата е подадена от трима регистрирани като кандидати за общински съветници в листата на политическа партия „ВМРО- Българско национално движение“. Втората касационна жалба е от политическа партия "Ред, законност и справедливост", срещу решение на Административен съд- Благоевград, с което е потвърдено решение на Общинска избирателна комисия – Сандански за обявените резултатите от произведените на 29 октомври 2023 г. избори за общински съветници в община Сандански. ОЩЕ: "Ти па си много справедлив, бе": Нов скандален случай с дописване на бюлетини (СНИМКИ и ВИДЕО)

Мотивите на ВАС

Върховните съдии смятат, че първоинстанционният съд е допуснал съществено процесуално нарушение като не е конституирал правилно страните по спора. Съдът е допуснал и редица нарушения при събиране на доказателствата по делото.

Административен съд – Благоевград е приложил неправилно закона, тъй като въпреки че е установил факти, различни от посочените в протоколите, той е приел, че тези протоколи не са неистински. Съгласно закона, ако след извършената по реда на чл.194 от ГПК проверка съдът установи факти, различни от удостоверените в документа, независимо дали разликата е значителна или незначителна и на какви обстоятелства се дължи тя, той следва да признае документа за неистински и да го изключи от доказателствата по делото.

Следва да се отбележи, че обстоятелството дали установените разлики се отразяват на изборните резултати, е без значение за верността на документа. От значение за верността на официалния удостоверителен документ е само съответствието на установените в него обстоятелства с обективната действителност. Ако то не е налице, документът е с невярно съдържание, независимо на какво се дължи установеното несъответствие. ОЩЕ: ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес