Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС реши, че съдийската колегия работи противозаконно по определен въпрос

15 ноември 2022, 08:20 часа • 1744 прочитания

Противозаконно - това е поведението на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) според определения на два състава на Върховния административен съд (ВАС).

За какво става въпрос - СК отказа да отвори дисциплинарни производства срещу двама съдии от Районния съд в Самоков, защото Инспекторатът на ВСС (ИВСС), който направи предложенията, е с изтекъл мандат. Темата за ИВСС, но и за състоянието на други ключови институции в съдебната система и най-вече Конституционният съд стигна до парламента, с гневно писмо на председателя на КС: КС за трети път напомни депутатите да попълнят квотата си в съда

Заради отказа на СК, ВАС сезира Конституционния съд по въпроса за изтеклия мандат на ИВСС. А докато се чакаше решението на Конституционния съд, последваха още няколко отказа на Съдийската колегия да образува дисциплинарни производства срещу съдии, припомня Lex.bg.

В крайна сметка Конституционният съд реши, че и ВСС, и ИВСС работят, докато не бъдат избрани нови членове и така отпадна аргументът, че има изтекъл мандат.

ОЩЕ: Инспекторатът на ВСС - доволен от доклада на ЕК за България

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес