Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС няма да сезира КС по спора за указа на Марин

29 февруари 2012, 19:26 часа • 3867 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като недопустима по същество жалбата на Константин Циганов, който обжалва указа на бившия вицепрезидент Ангел Марин за отнемане на даденото му българско гражданство, съобщиха от съда.

ВАС оставя без уважение искането на Циганов да образува дело за връщане на гражданството му. В мотивите си съдът разсъждава и по спорния казус трябвало ли е Георги Първанов да преупълномощи Ангел Марин да дава и отнема българско гражданство и след избирането им за втори мандат. Съдът е приел, че Марин е имал необходимите правомощия да отмени натурализацията на Циганов.

В мотивите си ВАС пише: "В настоящия случай, след избирането му за Президент на Република България и встъпването му в длъжност на 23.І.2002 г. с Указ № 53/23.І.2002 г. Георги Първанов на основание чл. 104 от Конституцията е възложил на вицепрезидента Ангел Марин да упражнява правомощията на Президента на Република България по чл. 98, т. 9 от Конституцията, без да е определил краен срок за това. Мандата на Президента и Вицепрезидента, съгласно чл. 93, ал. 1 от Конституцията е петгодишен и той е приключил на 23 януари 2007 г., след което същите лица са продължили да изпълняват тези длъжности за втори мандат.

Видно от писмо изх. № 11-00-1/05.ІІ.2012 г. от главния секретар на Президента на Република България, в периода от встъпването в длъжност за втори мандат на президента Георги Първанов до приключването му не е бил издаван указ на основание чл. 104 от Конституцията за възлагане на правомощия на Вицепрезидента.

Основавайки се на делегираните му с Указ № 53/23.І.2002 г. правомощия по чл. 98, т. 9 от Конституцията, на основание чл. 36 от Закона за българското гражданство, вицепрезидента Ангел Марин с оспорения Указ № 27/12.ІІІ.2010 г. е отменил натурализацията на жалбоподателя Константин Циганов. Следователно, в настоящия случай пред съда е оспорена законосъобразността на един указ, издаден не на самостоятелно основание от Вицепрезидента, без да е оправомощен от Президента по чл. 104 от Конституцията, а на един указ, издаден на основание чл. 36 от Закона за българското гражданство от Вицепрезидента, който се е основал при издаването му на делегираните му без определен краен срок с Указ № 53/23.І.2002 г. права да издава такива укази, поради което той формално има силата на указ, издаден от Президента и поради това, на основание чл. 2, ал. 2, т. 1 от АПК спрямо него не може да се приложи общата разпоредба на чл. 120, ал.ІІ от Конституцията и той не подлежи на съдебен контрол.

От изложеното до тук следва да се направи извода, че частната жалба е неоснователна, тъй като съдът правилно е прекратил производството по делото като недопустимо, поради което обжалваното определение следва да се остави в сила.

По предявеното с молба от 01.ІІ.2012 г. искане за спиране на делото на основание чл. 150, ал. 1, предложение пето и ал. 2 във връзка с чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията и сезиране на Конституционния съд "...да се произнесе по отношение установяване от същия на противоконституционност на факта на неиздаване от президента Георги Първанов на негов указ по реда на чл. 104 от КРБ, с който да е възложил /делегирал/ правомощията си по чл. 98, т.т. 7, 9, 10 и 11 от КРБ на бившия вицепрезидент Ангел Марин за срока на втория им мандат в периода 2007-2012 година, и с който акт да е узаконил издаваните от Вицепрезидента укази" съдът намира, че то е неоснователно". Определението не подлежи на обжалване.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес