Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС: Черният списък по закона Магнитски не действа, докато се обжалва

06 юли 2021, 14:29 часа • 3236 прочитания

Обжалването на решението на служебния кабинет за черния списък с фирми и физически лица по закона "Магнитски" автоматично спира изпълнението му, реши Върховния административен съд по една от близо 50-те жалби на засегнати. 

Решението е по жалба на Александър Георгиев, който е от лицата, свързвани с Делян Пеевски.

Припомняме, че в средата на юни Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на финансовото министерство на САЩ. По закона Магнитски бяха санкционирани българските олигарси Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, зам.-председател на на бюрото за контрол на СРС-тата. 

Георгиев оспорва решение на МС от 4 юни 2021 г.

"След включването му в списъка на основание оспореното пред съда решение на Министерски съвет е налице засягане на права и законни интереси на жалбоподателя, поради което това решение по отношение на него има характер на индивидуален административен акт. Неблагоприятно засягане е всяка правна последица от административен акт, състояща се в прекратяване или ограничаване на съществуващи субективни права, създаване на нови или разширяване на съществуващи правни задължения, както и хипотезите на невъзможност за упражняване на субективни права, за които законът предвижда издаване на административния акт", пише в определението на ВАС.

Включването на Георгиев в списъка "несъмнено неблагоприятно засяга сферата на жалбоподателя". Според върховните магистрати "списъкът няма самостоятелно съществуване, тъй като в него липсва разпоредителна част, която да послужи като основание за пряко и непосредствено засягане на интересите на жалбоподателя".

"Правно релевантна значимост за настоящото производство има разпоредителната част на оспореното пред съда решение на Министерски съвет, поради което не може да се отрече и правото на А. Георгиев да го атакува в частта, която го засяга лично", се казва още в решението.

ВАС е оставил без разглеждане искането на Александър Георгиев да спре действието на решението на МС за изготвянето на списъка, тъй като е лишено от предмет. То може да се обжалва в 7-дневен срок.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес