Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваня Нушева: Решението на ЦИК за разписките застрашава организацията на вот

04 ноември 2021, 09:32 часа • 1935 прочитания

"Не очаквам коренно различно решение и на ВАС сега по подобен казус, разглеждан през юли. Но решението на ЦИК поставя въпроси, които биха могли да застрашат добрата организация на изборния процес, нормалното протичане в края на изборния ден", коментира по БНР Ваня Нушева, програмен директор на “Прозрачност без граници” преди решението на ВАС срещу броенето на всички разписки.

В позиция от "Прозрачност без граници" от вчера се казва, че с това решение на ЦИК се обезсмисля машинния вот, а ЦИК дописва Изборния кодекс и превишава правомощията си има опасност от опорочаване на вота.

"Проверката на софтуера на машините трябва да се извърши от специалистите и да се осигури публичност на действията по проверка на кода. Извършването на броене на разписките е начин да се удостовери дали този софтуер работи и това действие е допустимо.

При проверката през юли месец на извадката от машините беше установено, че софтуерът работи.

Имаше няколко секции, в които протоколите от ръчното броене бяха коригирани, защото при самото ръчно броене бяха допускали грешки членовете на СИК. Тогава се провериха 1300 СИК при изборите през юли - това е добра извадка - това 13- 14 на сто от секциите, напълно достатъчни", каза още Ваня Нушева.

Днес става ясно ще се броят ли разписките от машинното гласуване във всичките около 12 000 избирателни секции на изборите на 14 ноември.

В сряда Върховният административен съд изслуша възраженията на три от регистрираните за участие във вота "2 в 1" коалиции, които оспорват решението на Централната избирателна комисия, с което беше въведено ръчното броене.

В заседанието не взе участие представител на ЦИК, а недоволните поискаха то да бъде отменено - с аргумент, че дописва Изборния кодекс, обезсмисля машинното гласуване и ще опорочи изборния процес.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес