Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваньо Танов: Разговорът ми с Бойко Борисов за Мишо Бирата е изфабрикуван

28 ноември 2013, 08:01 часа • 38705 прочитания

Трудно се отказва на премиер. Така бившият директор на Агенция „Митници” Ваньо Танов коментира случая „Мишо Бирата”.

В ефира на Нова телевизия Танов изслуша записа от СРС-то, в който говори с Бойко Борисов в качеството му на премиер. В него се чува как Танов обяснява, че Мишо Бирата (Михаил Миков) му се е обадил, че има проверка във фабриката на „Леденика” в Мездра, а Борисов заявява, че трябва да се спре проверката, защото „той си държи на думата, не като Първанов”.

Според Танов този запис е изфабрикуван и това не е реален разговор, а е сглобен разговор – от негови реплики и от реплики на Бойко Борисов в различни разговори. Тогава силният човек по отношение на СРС-тата беше г-н Тодоров, каза бившият шеф на Митниците, явно визирайки Орлин Тодоров – шеф на дирекция „Борба с организираната престъпност” във Велико Търново, както и Станимир Флоров. Тодоров в момента е подсъдим за злоупотреба с информация по досъдебни производства, а срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов има две обвинения заради Тодоров – за присвояване на 50 хил. лева и заради отказ на Цветанов да подпише разрешение за СРС при разследване срещу Тодоров. Днес съда ще гледа именно обвинението срещу Цветанов за отказ за разрешение на СРС по случая "Тодоров".

„Имаше заповед на бившия вътрешен министър Петканов всички записи от СРС-та да се държат в архив. Ако тя още е валидна, нека изкарат записите и ще се види, че този, който изтече в публичното пространство, е изфабрикуван”, каза Танов.

 Бившият шеф на митниците категорично отрече, че е имало „специално отношение към Михаил Миков”. Танов заяви, че проверките са направени, констатирани са нарушения във фабриката на „Леденика”. Имало е мобилна група митничари, които са направили проверка на предприятието и са установени нарушения – например по отношение на дестилация на спирт. Танов каза и, че Михаил Миков е искал да изкара продукция от фабриката, като за целта се е работило с документи.

Разследващият сайт „Биволъ” вече се добра до протокола от проверката на митничарите, от който се вижда, че действително е имало заповед да се спре проверката. Името на човека, който е издал заповедта, е заличено. Документът беше даден едва след съдебно дело.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес