Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно уточнение за декларацията за дете, за да отидете на почивка не само в Гърция

07 юли 2023, 14:56 часа • 8840 прочитания

Ако нямате нотариално заверена декларация от родител, който не пътува с детето си извън граница (например само майката отива с детето на почивка, бащата - не), тогава може да не бъдете допуснати да преминете границата. За това предупреждава Гранична полиция.

Каква е процедурата - на изхода на контролно-пропусквателния пункт се представят нотариално заверена декларация и обикновено копие от нея, което остава на граничния пункт. Най-често обаче липсва копие и това губи време, което води до струпване на опашки. "Придружителите на децата трябва да знаят, че на ГКПП няма възможност да се изготвят копия на декларациите, поради което те трябва предварително да се снабдят с тях", казват от полицията.

ОЩЕ: МВнР с полезна информация при пътуване в чужбина на деца, непридружени от родител

"С цел ускоряване извършването на граничните проверки и намаляване времето за изчакване на ГКПП, апелираме към гражданите да се информират за изискванията за пътуване на ненавършили пълнолетие деца и да подготвят предварително необходимите документи за гранична проверка. Подробна информация е налична на интернет страницата на Главна дирекция "Гранична полиция", казват от службата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес