Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В столицата протестиращи поискаха оставката на служебния кабинет

08 септември 2014, 20:48 часа • 26029 прочитания

Членове на Фейсбук групата "Анти-ГЕРБ" протестираха тази вечер пред Министерски съвет и поискаха оставката на кабинета "Близнашки", съобщава БГНЕС.

Недоволните от действията на служебния кабинет издигнаха лозунгите "Долу мутрите", "Долу ГЕРБ", "Кабинетът "Шисташки"- маша на монополите и олигархията", "Не" на шистовия газ, "Да" на "Южен поток", "Не" на ТТИП между ЕС и САЩ". Можеха да се видят и лозунги " "Не" на мутрите, олигархиите и монополите, "Долу ГЕРБ", "Борисов и Местан = братя". Някои от тях дори бяха поставили на дрехите си лепенки с надпис "Да пресечем пътя на Борисов" и рисунка на черна котка. Сред протестиращите бяха социологът Борис Попиванов, както и бившият член на ДКЕВР Еленко Божков.

Участниците в протеста заявиха, че са против кабинет, който прехвърля един милион лева за командировки на президента, който го е назначил. "Това служебно правителство не е неутрално, а е на мутрите", коментира представител на граждански комитет против добива на шистов газ.

От своя страна Борислав Цеков, един от основателите на Фейсбук коалиция "Анти-ГЕРБ" и участник в протеста против кабинета "Близнашки" заяви, че служебното правителство трябва да има моралът да си подаде оставката. Георги Близнашки и екипът на шистовите лобисти, назначен от Росен Плевнелиев, е вреден и опасен за България. Това не е българско правителство, а правителство, представляващо чужди на България интереси, каза той.

Най-важният ефект, който търсим от протеста против Близнашки е да се даде гласност на, това че има общественост, която не приема служебният кабинет, въпреки доминацията в момента на проправителствените медии в общественото пространство. Има хора, които не го приемат и го наричат кабинет "Шисташки", защото са лобисти на шистовия газ, защото са маша на монополите и олигархията с това увеличение на тока, изцяло в интерес на ЕРП-тата, каза Цеков.

Той добави, че служебният кабинет е показал, че работи не като неутрално служебно правителство, както изисква конституция, а като организационен кабинет по подготовката на евентуалното идване на власт на ГЕРБ.

Борислав Цеков бе депутат от НДСВ по времето на управлението на партията. Той бе запомнен с инициираната от него законодателна промяна, която криминализира притежаването на еднократни дози наркотични вещества за собствена употреба. Така хиляди консуматори се оказаха престъпници наравно с дилърите.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес