Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София се отбелязаха 139 години от Освобождението

03 март 2017, 12:43 часа • 1355 прочитания

В центъра на София започна официалната церемония за честване на 139 години Свободна България, съобщава БГНЕС.

Срещен марш посреща на площада пред храм-паметника „Александър Невски” президента и Върховен главнокомандващ Румен Радев. Почетният караул в чест на 3 март е построен, докладва началникът на караула, след което държавният глава направи преглед на строените гвардейци и поздрави представителните части, на площада пред Паметника на Незнания воин.

Под звуците на Националния представителен духов оркестър гвардейците донесоха националния трибагреник, за да го издигнат на това знаково за България място.

Традицията на това място да са тържествените държавни церемонии е след 1989 година, а Паметникът на Незнайния воин е издигнат на 22 септември 1981 година по случай 1300-годишнина от създаването на Българската държава.

Под звуците на барабани и траурен марш, гвардейци поднесоха венец пред Паметника на Незнайния войн, който събира в единство държава и народ в израз на почит към загубилите живота си за България. Президентът Радев се поклони пред монумента.

След официалната церемония по издигане на националния трибагреник, гвардейците потеглиха на тържествен марш, а президентът се ръкува с гостите на площада. Довечера, в 18.30 часа, пред Паметника на Цар Освободител ще се проведе тържествената заря-проверка за 3 март.

 

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес