Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Скопие: Пътят към България все по-трънлив

27 септември 2012, 13:55 часа • 15092 прочитания

Още по-трънлив става пътят на македонците в България за регистрация на тяхната партия ОМО "Илинден"-Пирин, пише скопският вестник "Дневник", цитиран в четвъртък от БТА. За да поиска партията да бъде регистрирана, македонското малцинство ще трябва да докаже, че има 5 000 членове, а не 2 500, както сега предвижда законът за политическите партии, пише изданието, цитирано от Mediapool.

На учредителното събрание на партията вместо 500 членове, ще трябва да има двойно повече. Общинските комитети ще трябва да се регистрират в две трети от общините, а членовете на партийното ръководство няма да могат да имат двойно гражданство.

Така изглеждат новите изменения на закона за политическите партии в България, които предложи националистическата партия АТАКА и които според Стойко Стойков, председател на ОМО "Илинден"-Пирин, почти със сигурност ще получат зелена светлина от управляващата ГЕРБ, пише вестникът.

Стойков посочва пред "Дневник", че измененията в закона са ощетяващи за малцинствата в България, тъй като усложняват условията за регистрация и улесняват възможностите за премахване на политически партии. Това е причината Стойков да реагира с писмо до международните организации за човешки права, предупреждавайки, че предложените законови изменения са сериозна заплаха за демокрацията в България, пише "Дневник".

Председателят на ОМО "Илинден"-Пирин припомнил, че официална София на няколко пъти е отказала да регистрира партията на македонците, независимо от присъдите на Европейския съд за човешки права, пише изданието.

Редактор: Яна Баярова

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес