Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Македония никой не знае каква е задлъжнялостта на страната

06 декември 2012, 10:04 часа • 8554 прочитания

В съседна Република Македония избухнаха тежки спорове около въпроса каква е истинската задлъжнялост на страната. Единствената цифра, която е известна, е тази за външния дълъг на страната, който възлиза на близо 2 млрд.евро, но никой не знае колко голям е вътрешният дълъг, предаде БГНЕС.

Според различни анализи близо 5 млрд.евро са задълженията между държавата и бизнеса. Тази седмица правителството на премиера Никола Груевски поиска одобрение от Народното събрание да разреши вземането на нов заем от Световната банка от 38 млн.евро. Депутатите от опозицията заплашиха, че този път няма да гласуват за ново задлъжняване на републиката. "Този кабинет със свежи пари иска да запълни бюджетните дупки от 2012 година", каза Миле Андонов, депутат от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/. Общественият дълъг на Република Македония възлиза на 2 млрд.евро, което представлява 30.6 % от БВП. Правителството официално признава, че дългът възлиза на 1000 евро на глава от населението, което е 10 пъти по-малко от този в Хърватия.

Бившият управител на Народната банка Петър Гошев твърди, че властите не съобщават точната сума за дълга на Македония. Според неговите анализи той възлиза на 45% от БВП или около 3 млрд.евро. "Ако продължим по този начин ще изпаднем в още по-тежка ситуация, но и днес ние сме неплатежноспособни! Защо е така? Отговорът е много прост - защото правителството не изпълнява редовно задълженията си", предупреди Гошев.

В същото време бизнесът предупреждава, че задълженията непрекъснато се увеличават. Има огромна междуфирмена задлъжнялост, но и държавата отказва да изпълни своите финансови задължения. "Междуфирмената задлъжнялост е около 5 млрд.евро и това са данни от края на миналата година. Част от тези задължения са свързани с услуги в обществения сектор", съобщи Александра Накева-Ружин от застрахователната компания Евролинк.

В същото време сегашният управител на Народната банка Димитър Богов не вижда причини за тревога. "Ако има просрочване на задълженията, това нещо не е добре. Но ако този срок се намалява, това означава, че имаме добра тенденция", каза Богов. Финансовият министър Зоран Ставревски е повече от оптимист. Според него "Македония е сред редките страни в Европа, която няма проблеми с публичния дълъг и има ниска задлъжнялост". "Нашият дълъг възлиза на 30.6% от БВП. Ние сме на четвърто място по този показател в Европа", каза още Ставревски.

Припомняме, че само за последните три години Македония задлъжня с над 1 млрд.евро. В страната все повече се изказват притеснения, че страната в близко време няма да може да връща на време задълженията си.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес