Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кулинарното изкуство ще се развихрят майстори за Празника на еленския бут

16 ноември 2019, 09:59 часа • 6894 прочитания

За осма година възрожденският град Елена ще посрещне хиляди гости за Празника на Еленския бут, информира БГНЕС. В рамките на двата почивни дни майсторите балканджии ще демонстрират кулинарното си изкуство. Гост на празника ще бъде министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, а участие в него ще вземе заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов. Повече от 1 000 еленски бута са приготвили за гостите си домакините.

Освен прословутият климатът в този регион, който е задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо, балканджиите имат и тънкости за неговото приготвяне, разказва еленчанинът Антон Антонов. Той обясни, че бутът се изрязва и се поставя в постави. Осолява се хубаво и така стои около 40-50 дни. След това се изважда, измива се със зелева чорба и се слага да съхне.

Еленските майстори ще представят пред гостите на града тънкостите на касаплъка, а Берковската духова музика, народни оркестри от страната и еленски самодейни състави ще се представят със свои изяви. През миналата година Празникът на еленския бут събра почти 45 000 почитатели.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес