Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В язовирите има достатъчно свободен обем за посрещане на снеготопенето

18 януари 2017, 09:00 часа • 1205 прочитания

Всички мерки за превенция са взети. Ние непрекъснато следим информацията. В момента нивото на реките е около средното или малко над прага на средното ниво. Не трябва да се допуска водата в язовирите да превиши нивото. Още миналата седмица изпратих указания към областните управители, които трябва да вземат всички мерки на територията на областта, заедно с кметовете на общините. Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева.

По думите й няма никакви индикации за рискове, има достатъчно свободен обем в язовирите, който да поеме повече води. Прегледани са хидротехническите съоръжения и тяхното състояние. Там където е било необходимо, са предприети мерки за обезопасяване на съоръженията, отбеляза Василева в ефира на БНТ.

Тя добави, че Европейската комисия е потвърдила, че България е изпълнила своите мерки в тази област.

Според министърът в оставка големият проблем преди с малките язовири е бил свързан с това, че не е била ясна собственоста, съответно отговорностите. Вече не е така. Тези язовири са собственост на общините, които ги отдават на концесионери и оператори.

Така вече е ясно кой трябва да се погрижи като добър стопанин на тези съоръжения. Това беше много важна промяна, която предприехме, и смятам, че няма съмнение, че всички органи са наясно, че не трябва да се препълват съоръженията и че трябва да се освобожават огромни обеми води, когато е необходимо, коментира Ивелина Василева.

Казусът с умрялата риба в язовир Въча

Язовирът се експлоатира от Националната електрическа компания (НЕК). Може би предвит тежката обстановка колегите от НЕК са изпуснали по-голямо количество вода. По отношение на умрялата риба Василева каза, че собственикът на съоръженията за производство на риба трябва да предприеме своите действия по законов ред.

Водният цикъл

През изминалия програмен период 75 са проектите, които се реализираха на територията на общините, коментира екоминистърът. Това са проекти, които включват в голямата си част изграждане пречиствателни съоръжения, канализационна мрежа, модернизация на ВиК мрежата. Положената ВиК мрежа досега е с дължина близо 2600 км., обяви Василева.

По думите й това осигурява здравословна среда на хората. Дава възможност за развитие на бизнеса, защото това е базисна инфраструктура. По протежението на Черноморското крайбрежие няма населено място, което да не е обезпечено с голяма ВиК мрежа, отговаряща на изискванията, каза още министърът на околната среда и водите в оставка.

Чистотата на въздуха

Василева каза, че Екоминистерството насърчава използването на електромобили. Миналата година 44 превозни средства бяха закупени от общини и други административни органи. Продължаваме да насърчаваме хората да използват по-чисти превозни средства. Това, разбира се, е пилотна, демонстративна програма, целта ни е да я разширим. Трябва да проъдлжим посоката на политиката "замърсителят плаща" по отношение на екотаксите за хората, каращи стари автомобили, но е важно и да се съобразим с възможностите на хората, коментира още Ивелина Василева.

Тук идва и градският транспорт, когато той е комфортен и удобен, това ще даде възможност на повече хора да го ползват. Ние ще дадем също средства за подобряване на качеството на атмосферния въздух, работим усилено задено с общините.

Промотираме използването на сухи дърва например, които далеч по-малко замърсяват въздуха в сравнение с мократа дървесина при отопление. Също така и въглища, които съдържат по-малко сяра и прах, за да не се замърсява въздуха. Не на последно място е и програмата за санирането, припомни Василева.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес