Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Гърмен отново протестираха срещу незаконните ромски постройки

22 ноември 2016, 17:20 часа • 1172 прочитания

Нов протест срещу продължаващото строителство на незаконни ромски къщи в квартал "Кремиковци" се проведе в Гърмен. Точно в 13 часа десетки жители на общината се събраха пред сградата на общинската администрация с искане властите да си изпълнят обещанията.

Организатор на проявата бе сдружение "Бъдеще за община Гърмен", част от което е и Иван Кременлиев.

Той бе категоричен, че за една година не се е направило нищо за решаване на проблема. След масови протести миналата година са съборени 13 незаконни къщи. Оттам нататък от общината са давали само обещания, които до този момент не са изпълнени. Нещо повече – в момента в "Кремиковци" има новодошли пришълци, които строят нови сгради безконтролно.

"Притеснени сме от епидемия от хепатит А. Има такава опасност в квартала", обясни Кременлиев. "Няколко пъти се опитахме да внесем предложение за насрочване на местен референдум с въпрос към гражданите дали искат ромската махала да остане или не", съобщи кметът на село Марчево Розен Марчев.

Той допълни, че предложението е отхвърлено от общинския съвет. Внесена е и жалба за това в Административен съд – Благоевград. Недоволните няма да позволят издаване на подробен устройствен план (ПУП) на терена, на който е изградено гетото. В момента той се води общинска земеделска земя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес